Бистрец отпразнува с много настроение събора си

Бистрец отпразнува с много настроение събора си

На 29 септември квартал Бистрец отпразнува своя събор. Веселбата започна още преди началото на празничната програма, а най-нетърпеливите се хванаха на хоро веднага след като засвири музиката за празника.

Той бе официално открит от председателя на читалище "Пробуда" Дора Младенова, която също бе пременена в народна носия и кметския наместник Владимир Тодоров.

"Добре дошли на нащия есенен празник, който е посветен на събора ни и на незабравимата Пелагия Стоянова, която ни остави безценно културно богатство-сборник с бистрешките обичаи, традиции, песни и наричания. Затова той е под надслов "Минало, настояще и бъдеще!". Нека знаем нашето минало и днес да си го припомним, за да го има утре нашето бъдеще", сподели в словото си Дора Младенова.

Тя представи и участниците в изложението на местни продукти- млечни деликатеси на "Млечен рай", хубави ракии от трите казана- на Петър, Анета и бай Сандо, екологично чист мед и каменните изделия на фирма "Стоун- Ивайло Симеонов".

До сцената пред кметството бе наредена и кулинарна изложба под мотото: "Традиционно, вкусно, здравословно", която включваше питки, ястия и сладкиши, дело на сръчните майсторки от селото, в която се включиха 15 домакини.

Музикалната програма на събора започна с химна на Бистрец в изпълнение на женската певческа група при местното читалище с ръководител Цветан Велев, който получи и грамота за приноса си в културния живот.

Специален поздрав към всички гости на празника бяха изпълненията на квартет "Полутон" при читалище "Възраждане"- Бойчиновци и обичаният певец, носител на няколко награди от Пирин фолк Светлин Миланов. Кръшни хора изпълниха малкия площад, а веселбата продължи до късно вечерта.


сн.1
сн.2
сн.3
сн.4


2018-09-30 10:55:06