Стотици самодейци пяха и танцуваха в Хайредин

Стотици самодейци пяха и танцуваха в Хайредин

За шеста година читалище „Просвета“- Хайредин бе домакин на национален фолклорен фестивал. Той носи оригиналното мото „С вяра, надежда и любов” и се провежда на църковния празник Рождество на Пресвета Богородица.

В културната проява тази година взеха участие фолклорни формации, групи и изпълнители от 23 читалища от областите Враца, Монтана и Плевен. Със слънчево време и много зеленина посрещна централния площад в Хайредин самодейците. Те можеха да разгледат етнографския кът и витрината с десетките отличия на местните състави.

Фестивалът бе открит от секретаря на читалище „Просвета 1909“ Димитринка Илиева, която ги посрещна с „добре дошли“ и им пожела успешно участие. Приветствие към всички участници от името на кмета на общината Тодор Алексиев поднесе секретарят Светлана Ценова.

Началото на празничната програма поставиха домакините от Хайредин с изпълнения на народни песни и хора. След тях на специално украсената за фестивала сцена се се представи мъжкия квартет „Полутон“ от Бойчиновци. Обичани народни песни, кръшни хора и красиви носии представиха стотиците самодейци от общините Бойчиновци, Плевен, Мизия, Бяла Слатина, Борован и разбира се, всички читалища от община Хайредин.

Много артистизъм, професионализъм и любов към фолклора показаха всички на фестивалната сцена. Те получиха плакети и грамоти от домакините от читалище „Просвета“- Хайредин и обещаха догодина пак да се съберат на седмото издание на събора.  


сн.1
сн.2
сн.3
сн.4
сн.5


2018-09-09 10:46:00