Цвета Караянчева уважи юбилейните годишнини в Чипровци

Цве

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в честванията по повод 330-ата годишнина от Чипровското въстание и 50 години град по покана на кмета на община Чипровци Пламен Петков. Цвета Караянчева прие строя и поздрави почетния караул от представителни гвардейски роти и ученически отряд.

 

Героите на Чипровци светят с непомръкващия блясък на саможертвата, на безкористната любов към Отечеството и беззаветната преданост към род и родина, отбеляза в словото си председателят на парламента. Днес мечтата на бунтовниците от 1688 г. е осъществена, но споменът за тях трябва да се  очиства от плевелите на забвението, заяви Цвета Караянчева и допълни, че стореното от тях трябва да се изучава като пример за себеотрицание, народолюбие и пиетет към всичко българско и родно.

 

По думите й огънят и ятаганът не успяват да заличат делото на радетелите за свобода и равноправие. Историята е изписала със златни букви имената на тия достойни българи и родолюбци, воглаве с подбудителите и водачите на въстанието Петър Парчевич и Петър Богдан, допълни тя.  „Вярвам, че всички Вие милеете за Чипровци и заедно можете да го превърнете в едно по-добро място за живеене, спокойно и сигурно, съхранило традициите на миналото и вплело в тях тъканта на новото и модерното, като магията на прочутите чипровски килими“, заяви Цвета Караянчева.

 

По-рано през деня на тържествено заседание на Общинския съвет със званието почетен гражданин на Чипровци бяха удостоени проф. д-р Лилия Илиева- откривател на оригиналния ръкопис на първата възрожденска история на България на чипровчанина Петър Богдан и Францик Драгинов – потомък на чипровчани и председател на българската общност в с. Винга, Румъния. Преди сесията проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет изнесе научен доклад за въстанието.

 

Сред гостите на забележителните годишнини бяха още народните представители Дилян Димитров и Ирена Димова, областният управител Росен Белчев, кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев, духовни лица, професори и културни дейци.

 

Официално бе открита и обновената сграда на Историческия музей, както и изложба на графика Венелин Захариев. Гвардейският духов оркестър, ансамбъл „Пирин“ и народните изпълнителки Ива и Велислава Костадинови създадоха истински триумф на българщината на централния площад. Вечерта завърши с впечатляваща заря в небето над красивия Балкан.

 


сн.1
сн.2
сн.


2018-09-09 10:07:44