Д-р Мирослав Първанов: Чума има и трябва да сме безкомпромисни

Д-р Мирослав Първанов: Чума има и трябва да сме безкомпромисни

Само ефективна превенция ще спре новите зарази по животните

 

Д-р Мирослав Първанов е председател на Българската асоциация на ветеринарните лекари за продуктивни животни. Роден на 26 юли 1971 г. във Враца. Завършил е СОУ “Хр. Ботев”- Враца и ВИЗВМ- Стара Загора. Има 24 годишна практика в тази сфера, от които 14 като участъков и частно-практикуващ ветеринарен лекар. Председател на Областната колегия за Български ветеринарен съюз /БВС/.

 

Д-р Първанов, изненада ли неприятно чумата държавата?

Искам най-напред да обясня какво представлява това заболяване. То е от най-опасните заразни зоонози. Затова е поставено в първа категория от Световната здравна организация, в която членуват 180 държави /включително и България/. От същата група са шапът и нодуларният дерматит, с които се сблъскахме преди няколко години. Поради това, че са силно заразни и се разпространяват бързо, трябва веднага да бъде обявено наличието на болестта и да се действа безкомпромисно.

Чумата по дребните животни се открива в Африка по време на Втората световна война. От там тя е пренесена в Близкия Изток, включително и азиатската част на Турция, та чак до Индия. От 2004 г. се появява в Одрин и огнищата постоянно се увеличават, което налага поголовна ваксинация.

Как според Вас заболяването дойде у нас?

Чумата бе диагностицирана за първи път от наш колега - ветеринарият лекар Мартин Божков в село Воден, област Ямбол. Той открива кумулативното проявление на два симптома - пневмония и диария. И с вярната си професионална интуиция открива, че това е опасно заболяване, като забележете - чумата дори не се изучава на лекциите на ветеринарите! След кръвни проби диагнозата е потвърдена както от българската, така и от френската референтна лаборатория, което потвърди даже и еврокомисарят по земеделие. Така че за професионалистите няма спор - чума има! Сигурно е и,  че заразата е дошла от Турция. Все още е рано да се каже дали щамът е див или ваксинален, което могат да установят модерните ДНК-методи. Вирусът не е устойчив на околната среда. Необходим е респираторен контакт. Трудно е и да се установи дали е дошла чрез заразено животно, предмет на незаконна търговия, или чрез продукт като месо или мляко, но това не е важно. Важният факт е, че огнище на чума има за първи път у нас и в Европа!

Адекватни ли бяха мерките на Българската агенция по безопасност на храните?

От нашата асоциация и от БВС подкрепяме като правилни мерките, които взе БАБХ. При такова остро опасно заболяване се налагат безкомпромисни мерки. Те са ясно регламентирани в закона. Може и да не е морално да се избиват животни, но такива тежки решения се налагат, за да се спаси целият отрасъл. В същото време обаче, стопаните трябва да бъдат обезщетени подобаващо, за да могат да възстановят стопанствата си. Заслужава си държавата да им даде дори малко повече, за да не прибягват до криминални практики - да крият животни и да ги продават болни, защото тогава може да пламне цялата страна. По-добре 1 милион лева навреме, отколкото стотици милиони загуба, ако чумата плъзне навсякъде. Защото ако цялата държава бъде обявена под карантина, тогава износът на животновъдна продукция ще бъде спрян за години. Това означава край на цялото българско животновъдство!

От Румъния идва и африканска чума по свинете. Нас заплашва ли ни тя?

Не бива да забравяме, че дивите свине преплуват Дунава, както и че голяма част от свиневъдството в страната е концентрирано в района на Русе и Силистра. Затова се наложени строги мерки. На граничните пунктове се проверяват всички хранителни продукти и съдържащите свинско се конфискуват. Задължително се дезинфекцират всички автомобили. Така е и на пункта в Оряхово.

Само през тази година това е второто опасно заболяване по животните след инфлуенцата по птиците. Какво трябва да направи държавата, за да опази здравето не само на животните, но и на хората?

Кризата с чумата накара институциите да работят в синхрон. Като се започне от министерството на земеделието, МВР, БАБХ, областните управители и общините. В епизиотичните комисии взимаме участие и ние - реално работещите на терен с животните ветеринари. Ще стартира и информационна кампания за тези опасни заболявания.

Всички трябва да си дадем сметка, че се намираме на пътя на новото преселение към Европа. Прииждащите маси ще носят болести както по хората, така и по животните. Тази опасност не може да бъде отговорност само на държавата, трябва всички граждани да бъдат бдителни. Най-напред и самите фермери трябва да станат взискателни към своите стопанства. Като се започне от маркирането на всички животни и преминем към това да не се купува добитък с неясен произход. Наредбите не са създадени, за да се наказват животновъдите, да се натискат и тормозят, а да се гарантира здравето на всички ни.

Гражданите също трябва да сигнализират за свободни животни, за такива без марки и превозвани в съмнителни камиончета без документи. Не трябва да гасим пожарите, а всички заедно да се предпазим от тях! 

 

Интервю на Иво ЙОРДАНОВ
2018-07-22 09:54:52