Съборетина рухна върху бакалия

Съборетина рухна върху бакалия

Стара необитаема къща рухна върху магазин в центъра на врачанското село Хайредин. Тежките отломки от калканната стена и покрива, които разрушили търговски обект, като по чудо не се стоварили върху продавачката и двама клиенти, които били вътре, пише "Монитор".

За късмет по това време те се намирали в задната част на магазина и се разминали само със стрес и охлузни рани. Но ако са били на мястото, в което са паднали тонове тухли, мазилки и керемиди, едва ли биха оцелели.
Според местните хора, последните проливни дъждове са доразрушили къщата, в която повече от половин век не живее никой. От десетина дни пък стената видимо била наклонена и се очаквало всеки момент да падне.
Собственикът на магазина е подавал сигнали до общината няколко пъти за опасната сграда. От местната управа зазидали входовете й и оградили с тротоара с предпазен парапет, за да не влизат деца вътре, защото къщата е близо до училището. Тази пролет комисия от общината направила оглед и констатирала, че наистина сградата е опасна. Били направени предписания тя да бъде ремонтирана или съборена. Дори са изпратени писма до наследниците на собствениците, но те се връщали обратно, тъй като не били открити на посочените адреси.
След инцидента, търговецът бил принуден да изнесе стоката си на сергия пред магазина. От общината пък са се заели да предприемат по-сериозно издирване на собствениците и да ги задължат да съборят сградата за своя сметка.
2018-07-20 14:00:45