39 дни отдих за учениците

39 дни отдих за учениците

39 почивни дни ще имат учениците за следващата учебна 2018-2019 година. Към тях спадат 28 ваканционни дни (есенна, коледна, междусрочна и пролетна ваканция), 8 дни за официални празници (Денят на независимостта, Ден на народните будители, Освобождението на България, Великден, Ден на труда и Денят на храбростта,  2 неучебни дни за държавни зрелостни изпити, както и за Денят на славянската писменост и култура). Това предвижда новият график за учебното време, представен от МОН.

Още преди да са започнали, на учениците им предстои почивка, тъй като 15 септември е събота и учебната година ще стартира на 17-и. Следващият почивен ден е 24 септември (понеделник), който е почивен заради 22 септември (събота), и така се получават последователи неучебни дни. Октомври ще мине само в учене, но след това ноември започва с 6 дни почивка.В нея влизат Денят на народните будители, който е официално неучебен, а след него е и първата ваканция – есенната, която е от 2 до 6 ноември включително.

След това е така чаканата от учениците коледна ваканцията. И тази година тя ще е в рамките на 11 дни, но ще започне и свърши ден по-рано спрямо миналогодишната. Коледната ваканцията е от 22 декември до 1 януари. Така всички празнуващи Нова година из курортите в страната и чужбина ще трябва да се върнат максимално най-бързо от почивките си. За да не се стига до това, от Синдикат „Образование“ предлагат на министерството коледната ваканция да бъде удължена до края на седмица. С края на първия срок идва и международната ваканция, която тази година от 2 февруари (събота) до 5 февруари (вторник). Март месец също започва с допълнителен ден почивка заради 3 март. Тази година националният празник се пада неделя, затова и 4-ти ще бъде неучебен. Така се събират отново 3 последователни дни за почивка.

Април и май месец са изпълнени с неучебни дни. От 30 март (събота) до 7 април (неделя), или общо 9 дни, е пролетната ваканция на учениците. В края на месеца е и Великден, покрай който има още 4 почивни дни – от 26-и до 29-и. Учениците ще се върнат само за ден на училище – 30 април, тъй като 1 май ( Ден на труда) отново е официално неучебен и неработен ден. След още два дни учене им предстоят 3 дни почивка – 4, 5, 6 май (от събота до понеделник). На 21 и 23 пък са държавните зрелостни изпити, които е обявени за неучебни. Почивните дни май се допълват от 24 май - петък, който обаче е присъствен за учениците.

Според проекта от следващата учебна година държавните зрелостни изпити на 12 клас и националното външно оценяване на седми пък ще се провеждат по различно време съответно на 21 и 23 май за големите и 18 и 20 юни за малките. Това обаче не означава, че за учениците от 8-и до 11-и клас ще има допълнителна почивка преди края на учебната година. В новия график е заложено по време на външното оценяване на седми клас всяко училище да решава как ще се организира денят за останалите випуски от 8-и до 11-и клас. Според проекта последният учебен ден на 12-и клас е 15 май, на учениците от 1-ви до 4-ти клас - 31 май, 5-и и 6-и клас ще приключат на 14 юни, а от 7-и до 11-и клас ще завършат на 28 юни.

След обсъждане на новия график той ще бъде въведен във действие със заповед на министъра на МОН.

 
2018-07-16 09:43:58