Дъждове съсипват реколтата. Стопани подават молби за обезщетения

Дъждове съсипват реколтата. Стопани подават молби за обезщетения

По-ниски добиви от полето се очакват тази година в Област Враца. Обилните дъждове и променливото време оказват пагубно влияние върху част от реколтата. Десетки стопани са подали заявления, декларирайки дори 100 % пропаднали площи. Най-сериозно е положението при пшеницата и рапицата, уточняват от Областната дирекция по земеделие във Враца.

Ечемикът е ожънат на 91 %, като средният добив е от 435 кг. за декар. Реколтата засега е добра, защото по-голя          ма част от ечемика е прибран преди дъждовете, уточниха за „Враца днес“ експерти. С ечемик са засадени 21 хил. 393 дка.

Пшеницата е ожъната на 22 %, като засетите площи са 584 хил. 498 дка. Дъждовете са повлияли и на качеството и на количеството на зърното. Средният добив е от 587 кг. за декар. Земеделци са подали заявления за сериозни по обем декари с пропаднали площи.

При рапицата също има пропаднали площи. Рекултирана е 67 % от нея. Добивите са 218 кг. за декар, което засега е в рамките на нормалното, съобщават от дирекцията по земеделие във Враца. От там обаче допълват, че има все още неожънати площи и при дъждове е възможно да падне добивът. Официална справка показва, че с рапица тази година в областта са засети 66 хил. 682 дка, което е с около 5 000 дка. в повече в сравнение с 2017 година.

Пълна информация за добивите и пропадналите площи ще има след приключване на жътвата.
2018-07-11 10:21:12