Държавата плаща над 100 милиона борч на БДЖ

Държавата плаща над 100 милиона борч на БДЖ

Правителството отпусна 104 млн. лв. на Българските държавни железници, пише "Капитал". Сумата трябва да бъде възстановена до 28 декември 2020 г. От решението не става ясно дължи ли се лихва и ако да - колко е тя.

Решението е очаквано, след като сметките на пътническото поделение на холдинга "БДЖ - Пътнически превози" бяха блокирани от кредиторите по втория облигационен заем, централата на компанията в центъра на София беше обявена за продажба от частен съдебен изпълнител, а от дружеството декларираха, че ако няма помощ от държавата, държавната железницата трябва да спре.

Компанията от години не може да се разплати с облигационерите, като дължимите средства към тях в момента са 104 млн. лв. Това е втората финансова намеса на правителството в полза на БДЖ от тази година. През пролетта вече беше отпуснат заем на БДЖ от 30.1 млн. лв., който също трябва да бъде върнат до края на 2020 г.

Кредиторски проблеми

В началото на седмицата от БДЖ съобщиха, че продажбата на активи е спряна и е постигната договорка за подписване на споразумение с банките кредитори по втория облигационен заем, след като години наред компанията не успя да постигне договорка с тях.

През 2016 г. в Софийския градски съд е подаден иск за запориране на сметките на "БДЖ - Пътнически превози". Исковата молба е от FMS Wertmanadment, Dexia Credit Local и KA Finanz. Решението на съда от март 2018 г. осъжда "БДЖ - Пътнически превози" да заплати на FMS Wertmanadment 9.4 млн. евро, на Dexia Credit Local - 7.9 млн. евро, и на KA Finanz - 2.5 млн. евро, или общо 20 млн. евро, както и още 1.9 млн. лв. разноски по делото, разпределени към трите компании. По този повод транспортният министър Ивайло Московски заяви, че ще поиска от Министерството на финансите активиране на държавната помощ, след като през 2017 г. Европейската комисия одобри държавна помощ за БДЖ в размер на 224 млн. лв. Така компанията се надяваше, че държавата в крайна сметка ще плати цялата оставаща сума - 104 млн. лв.

В очакване на концесията 

"Ние осъзнаваме, че не е справедливо българският данъкоплатец да плаща дългове, натрупвани с години. Никой не е питал данъкоплатците дали искат да бъдат теглени кредити за милиони левове. Именно поради тази причина полагаме всички усилия сектор "Транспорт" да компенсира заемите, които държавата ще осигури", коментира Ивайло Московски пред "Капитал". Компенсацията най-вероятно ще дойде през приходи от столичната аерогара.

Миналата седмица правителството гласува подновяването на процедурата по отдаване на концесия на "Летище София". Изискванията към кандидатите, които бяха обявени на Министерски съвет от Московски, са те да инвестират минимум 600 млн. евро. Той ще трябва да построи и трети терминал и да плаща на държавата минимум 15 млн. лв. годишна концесионна такса. Все още не е ясно дали остава и условието от предишната процедура, спряна по време на последното служебно правителство - кандидатът да плати първоначално поне 550 млн. лв. Идеята беше с тези пари да бъдат решени финансовите проблеми в държавните железници.

И нови мотриси

Освен погасяването на задълженията към момента БДЖ планира да използва и парите за капиталови инвестиции, които са по 35 млн. лв. на година, за закупуването на нови мотриси. Изчисленията са, че за по-модерното бъдеще на компанията ще са необходими 85 мотрисни влака. За тях ще трябват 870 млн. лв. и поръчването им ще бъде разделено на две части – 41 мотриси по време на сегашното правителство и 44 при следващото.

Паралелно с процеса на пълно подновяване на подвижния състав на БДЖ вървят и огромни поръчки за ремонти за почти 240 млн. лв., които обаче постоянно са съпътствани от скандали и подозрения дали парите се изразходват целесъобразно.
2018-07-05 08:29:48