Експерти призоваха към разумно потребление на вода

Експерти призоваха към разумно потребление на вода

Не са застрашителни бъдещите прогнози за климатични промени. През 2050 година се очаква температурите на въздуха да се повишат с около 2 градуса, а песимистична прогноза предрича до 2099 г. да достигнат до +4 градуса над нормата в Дунавския район. Това съобщиха във Враца експерти, занимаващи се с опазването и устойчивото използване на река Дунав. Поводът за гостуването им бе отбелязването на Деня на река Дунав-29 юни. Домакин и партньор на събитието бе Областна администрация-Враца.

Според Галя Бърдарска от сдружението „Глобално партньорство по водите в България“ сериозен проблем ще бъде в бъдеще обезлюдяването в Дунавските страни. За България данните са катастрофални. До 2060 година 25 % от хората ще се преместят да живеят на друго място. Сериозен ръст на хората ще бъде отчетен в столицата. Ще се увеличат и урбанизираните територии.

По темата за доброто пречистване на отпадъчните води лекция изнесе Милен Димитров.

„Пречистването на отпадъчните води е от изключителна важност, защото те замърсяват подпочвените води и почвата. На практика добре пречистените води могат да се използват отново, например за напояване. Водата е ценен ресурс, който ние някак не ценим достатъчно“, уточни Димитров.

Към хората е призивът за разумно потребление, а към институциите за разработването на добри стратегически планове и проекти във ВиК-сектора.

На конференцията, посветена на опазването и устойчивото използване на река Дунав присъстваха представители на Община Враца. Областна администрация, КРИБ, ВиК-сектора и редица други, които се включиха активно в дискусия по темата.  

 

Денят на река Дунав се отбелязва от 2004 г., когато в София е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав. Идеята на ежегодната европейска инициатива е да привлече вниманието към значението и опазването на Дунав и притоците й.

 

 
2018-06-28 10:59:18