Сръбски и български изпълнители пяха на събор в Северозапада

Сръбски и български изпълнители пяха на събор в Северозапада

В периода 22-24 юни на открита сцена в парка на село Замфирово се проведе традиционният фолклорен празник „Гушански сбор по Спасовден”. Организатори на събитието са Народно читалище ”Развитие-1928” съвместно с Община Берковица, Кметство Замфирово и НПО „Нов Северозапад“.

С всяка изминала година фолклорният празник се разраства и става по-богат и пъстър. Още в петък вечерта орк. Македония със солист Веселка Стамболиева повдигна настроението на публиката, а за любителите на балканската музика програмата продължи с изпълнения на орк. Южен вятър и Неша Маркович, след които на сцената се качи голямата сръбска звезда Наташа Джорджевич.

Официалното откриване на фолклорната програма беше в събота. Официални гости на празника бяха зам.- областният управител на Област Монтана Цветко Цветков и кметът на Община Берковица инж. Милчо Доцов, които поздравиха организаторите и самодейците за усилията им за запазване на българските традиции. Празникът продължи с конкурсна програма на самодейни колективи.

И тази година компетентно жури оценява колективите, художественото ниво на изпълнение, тяхната атрактивност и уникалност в две категории: автентичен и обработен фолклор и присъди златни, сребърни и бронзови медали във всяка категория. За най-добро представяне специалната награда „Приз“ грабна танцов ансамбъл „Младост“ към Общински младежки дом-Монтана.

Празникът продължи с изпълнения на Гушанската и Берковска духови музики, Родопски гайдарски оркестър „Орфей“ от Чепеларе със солист Мариана Евтимова. Кулминацията на съботния ден беше концерта на обичаните фолклорни изпълнители Поли Паскова и Здравко Мандаджиев с танцова формация „Гераци“. Паркът беше изпълнен с много хора, които се хванаха на хорото по стара българска традиция.

Неделният ден започна с сутрешно детско шоу, а за любителите на попфолка на сцената пяха Соня Немска, Ани Хуанг и Борис Дали.

 
2018-06-27 10:22:02