Поздравът „Чао” стана на 200 години

Поздравът „Чао” стана на 200 години

Прочутият италиански пъздрав „Чао!”, който живеещите по Апенините използват както за „Здрасти!”, така и за „Довиждане!”, стана на 200 години! Научавайки за юбилея, милиони хора от останалата част на планетата, където „Чао!” вече проглушава ушите, ама предимно във второто му значение, взеха кръглата годишнина за чиста проба шега. Защото за тях поздравът е едва ли не другото име на Италия наред с „пица”, тоест той си е направо извечен и би трябвало да съществува откакто свят светува!

А истината е, че в сегашния му вариант „Чао!“ или „Ciao!” се появява за пръв път в писмен документ като разговорна италианска дума някъде в началото на лятото на 1818 г. Тогава известният по онова време италиански драматург и либретист Франческо Бенедети споменава в писмо до приятел, че в оперния театър на Милано „Ла Скала” хубавите дами и въобще цветът на града го приветствал с милото „Чао Бенедетин!” Пак от тази година е и писменото уверение на красавицата на Верона графиня Джована Мафей до нейния съпруг в чужбина, че малкият им син й бил заръчал да приветства татко си с „Чао!” Година по-късно пък английската писателка лейди Сидни Морган „връща лентата” пак в миланската скала, където посетителите си разменяли постоянно сърдечния поздрав „Чао!”

Интересното е, че лингвинистите между Алпите и Сицилия свързват произхода на завладялото света италианско приветствие с раболепието на слугата пред неговия господар. Ами през средните векове особено във Венеция при всяка среща или раздяла с чорбаджията, прислужниците му се покланяли и му казвали „s’ciavo”, „с’чаво”. Изпълненото с уважение съкратено обръщение може да бъде преведено като „Ваш покорен слуга!” или „Винаги на вашите услуги!” и сигурно за това по-късно венецианските търговци го разнесли по пазарите на цяла Италия. Накрая поздравът еволюирал в „Чао!” в изтънченото и пръскащо се по шефовете от културен живот Милано, където обаче запазил уважителното си съдържание.

Пак според спецовете по италиански голяма заслуга за разнасянето по света на приветствието има изпятото през 1959 г. от митичния Доменико Модуньо популярно парче „Вали” и най-вече неговият припев „Чао, чао бамбина!” После, през шейсетте и седемдесетте години, се случи паметното планетарно нашествие на легендарната италианска моторетка „Чао”. Със същото име през 1990 г. бе кръстено и дървеното човече – символ на състоялото се тогава на Апенините световно футболно първенство.
2018-06-25 11:20:51