Украинци ще произвеждат амоняк в „Химко“?

Украинци ще произвеждат амоняк в „Химко“?

Украинци са на път да сложат ръка на амонячния цех на неработещия торов завод „Химко”. От няколко месеца те са проявили интерес към производството на амоняк и на всички суровини, които могат да се произвеждат от него. На този етап обаче конкретни стъпки не са предприети. Всичко е на база проучване. Поради необходимите инвестиции в размер на около 20 млн. евро за възстановяване на завода, фирмата възнамерява да направи продължителен одит. След неговото приключване ще бъде взето и окончателното решение дали тази част от завода да бъде закупена. Това съобщиха за „Враца днес” отлично осведомени източници.

Специалистите обаче са категорични, че „Химко” може да заработи с капацитет едва от 22 процента. Това означава производство на 105 хиляди тона амоняк и 170 хиляди тона карбамид годишно. Инсталациите, които ще се извадят от фризера, нито са стари и корозирали, нито са ограбени. Тяхното техническо равнище и в следващите 15 г. ще бъде конкурентоспособно на 90% от действащите в Европа инсталации. Според експертите вложените инвестиции ще бъдат върнати за не повече от 3 години.

Междувременно синдикът на „Химко” Росица Томова прави пореден опит да продаде 200 дяла от капитала на „Дружеството за заетост” ООД. За предстоящия търг, който ще се проведе на 26 юни, предложената цена е в размер на 22 200 лв. Продажбата на дяловете на „Химко“ в „Дружество за заетост“ ще бъде извършена чрез пряко договаряне по реда на чл. 718 от Търговския закон - чрез провеждане на преки преговори с потенциалните купувачи, въз основа на подадени от тях писмени предложения.

Дружеството е било създадено за неопределено време с цел осигуряване на временна алтернативна заетост на безработни лица, квалифициране и преквалифициране на освободени от работа лица, участие в доизграждане и реконструкцията на обекти от социалната сфера, благоустройството, възстановяването на околната среда, грижи за домашния патронаж, и пр. През последните години то не работи.
2018-06-19 10:03:34