Опасен язовир дочака нов преливник

Опасен язовир дочака нов преливник

Язовирите в община Хайредин, които за поредна година изправиха на нокти местното население при обилното снеготопене, вече са по-добре укрепени и след броени месеци ще бъдат наистина надежднисъпръжения. Припомняме, че преди няколко месеца,  „Рогозен-1“ и „Бързина“ започнаха да преливат. Макар да нямаше пряка опасност за живота на хората, се предприе превантивна евакуация на живущите в близост до водоемите. Вследствие на обявеното бедствено положение, държавната машина се мобилизира и след няколко министерски визити на терен, премиерът Бойко Борисов лансира идея за обособяване на нова държавна структура, която да се занимава само с превенция на бедствия и аварии. Министър-председателят разпореди също незабавно да се отпуснат 3 млн. лв. за ремонт на опасните язовири в Хайредин.

Три месеца по-късно, реконструкцията на двата водоема върви с пълна пара, показа проверка на „Враца днес“.

„Ремонтните работи са тежки и искат време, но резултати вече има“, коментира кметът на община Хайредин Тодор Алексиев.

Вече е почти напълно завършен новият преливник на „Рогозен-1“, който бе и главната причина водоемът да не успява да контролира водните маси. По-бавно върви ремонтът на язовир „Бързина“, тъй като все още е пълен наполовина, обясни Алексиев. Според него реконструкцията ще върви на още по-високи обороти в летните месеци.

„Чакаме и стискаме палци да се свърши тази работа и никога повече да не преживеем същия ужас“, призна кметът пред „Враца днес“.

Той не премълча и факта, че при всички обилни дъждове се очакват нови проблеми в МВЕЦ „Елена“. Според кмета и местните жители именно тази водна централа е причина за покачване нивото на подпочвените води, което ежегодно води до наводнения в мазета и приземни етажи на сгради и къщи. За проблема кметът многократно уведомявал министерството на околната среда и водите. Както обаче показа проверка на „Враца днес“, инспекциите на „Басейнова дирекция“-Плевен не са установили нарушения, което позволи в началото на март т.г. да се поднови разрешителното за дейността на водната централа.
2018-06-14 11:42:47