Сезираха Цацаров за болницата във Враца

Сезираха Цацаров за болницата във Враца

Сигнал за безстопанственост в МБАЛ „Христо Ботев“-Враца до Главния прокурор на Република България Сотир Цацаров внесе областната структура на БСП във Враца. Социалистите настояват за незабавна проверка на управленската дейност на търговското дружество относно взимане на решения, сключване на договори и финансиране на лечебните дейности през последните 4 години. Те настояват за отговор кой е „проспал“ ликвидацията на лечебното заведение и констатират, че държавата е абдикирала от своята отговорност към жителите на Врачанска област.

„Непокритата загуба на лечебното заведение нараства неконтролируемо през последните три години, като приблизителният темп на нарастване е с по 3 млн. лв. на година като за 2015 г. е 10 636 лв, за 2016 г. – 13 268 лв., а за – 16 253 лв. Тоест, за последните три отчетни периода непокритата загуба на дружеството се увеличава с над 50%“, твърдят от БСП във Враца.

Те виждат политически чадър в схемата за източване на болница и настояват за проверка на т. нар. „оздравителна програма“ на лечебното заведение.

„След нейното приемане се наблюдава трайно влошаване както на медико-статистическите, така и на финансовите показатели на дружеството, системни проблеми в дейността на редица отделения, тежък дефицит на лекарствени средства, нередовно изплащане на задължения към служителите на лечебното заведение“, посочват още от левицата.

Обект на проверка според тях трябва да са и външните дружества, „точещи“ болницата.
2018-06-11 13:37:51