20 000 гости на Турлашкия събор в Чупрене

20 000 гости на Турлашкия събор в Чупрене

С дефилир на фанфаро-мажоретния състав в гр.Лом и духовия оркестър на Белоградчик по търговската улица започна 13-ото издание на Турлашкия фолклорен събор в Чупрене „Када кум прасе и ти вречу“. Водосвет за здраве и благополучие отслужи Видинския митрополит Данаил. Честта да открие събора по традиция се падна на кмета на община Чупрене Ваньо Костин. „Особено се радвам да ви приветствам на Турлашкия събор. Той започна преди 13 години с 5 колектива и приключи за два часа. През това време участниците се увеличаваха и сега на фестивалната сцена ще има 150 колектива с над 2000 самодейци. Благодарение на всички вас съборът се превърна в най-голямото събитие в Северозапада, на което очакваме 20 000 гости. Само тук в продължение на три дни ще можете да се радвате на нашето турлашко гостоприемство. Очакват ви много приятни изненади- турлашка кухня, песни и танци, конкурси за мини мис и мистър и за първа година за най-як турлак. Пожелавам успех на участниците, а на всички гости да останат очаровани от нашия събор“, заяви в словото си кметът Ваньо Костин.

Сред официалните гости на откриването бяха народния представител д-р Цветан Топчиев, Градимир Мирославович- кмет на сръбска община Сврълина, кметът на община Ружинци Александър Александров, делегация от гръцката община Ахирнон от Атина, Ваня Цекинска- председател на Кооперативен съюз-Видин, представители на фирмите- спонсори на събора. Те получиха за спомен стилно опакована бутилка вино със символите на събора от изба "Боровица".

Неуморните водещи Лора, Сашка и Миро подчертаха, че по време на турлашкия събор цялото село пее, танцува и се забавлява, а фиестата от багри и звуци не спира и през нощта в красивото планинско Чупрене.

Прасе на шиш, бел муж, баници и местни лютики с планински билки са сред най-големите кулинарни изкушения. Изложбите на традицонни турлашки носии и на ловни трофеи са привличат погледите на многобройните туристи. Екологичен мед и прекрасните сладка на фирма "Синевка" от с. Предела, както и салати и сладко от уникалната целебна гъба "Юдино ухо" могат да се намерят само тук, както и бутиковите вина на Боровица, дело на Адриана Сребринова. Ръчно изплетените детски играчки на "Монстера-М" от Лом и красивите сувенири на сдружение "Жарава"-Враца привличаха посетителите. Натурална хума за всякакви проблеми предлага известния врачански журналист Борис Врачовски, а врачанската копаничарска школа представя достойно Георги Стоилов.

16 състава от Лом, Монтана, Брусарци и Белоградчик участваха в първата вечер на фестивалната сцена, която завърши с магично шоу, концерт на Николина Чакърдъкова и свирня до полунощ на сръбския оркестър на Лазар Панайотович.

Повече от 30 състава ще се представят днес на Турлашкия събор, като сред тях са читалищата в Бойчиновци, Криводол, Соколаре, Лом и Белоградчик, както и сръбските гости от Княжевац. В третия ден ще участват певческите групи от Мизия, Бяла Слатина, Търнава, Михайлово, Крушовица, Горна Кремена, Селановци, Типченица, Берковица и Видин. 

 

 


сн.1
сн.2
сн.3
сн.4
сн.5
сн. 6
сн.7


2018-06-09 10:59:42