Врачанската болница се връща към живота

Врачанската болница влиза в нормален режим на работа

Нормален работен график има вече Спешното отделение във врачанската болница. От няколко дни е наличен нужният брой доктори за спокойна работа в звеното, заяви началникът му д-р Красимир Донов.

Припомняме, че отделението бе на прага да спре работа, защото медици и здравни работници масово излизаха в болничен отпуск, или напускаха. Стига се дотам, на смяна да няма дори един лекар, който да поеме спешните случаи. В момента от болничен са се върнали двама лекари, до дни ще се върне и трети. Продължава обаче да се усеща недостиг на медицински сестри, тъй като те са още в болничен.

„Успяваме да покриваме нуждите си с кадри от други отделения и засега се справяме. Дано да не изпадаме вече в положението отпреди седмица“, пожела си д-р Донов, който бе сред началник-отделенията в болницата, които написаха гневни рапорти до Министерство на здравеопазването, РЗИ, Здравната каса и местната власт, в които директно нарекоха случващото се в МБАЛ „Христо Ботев“ геноцид.

В момента персонал за покриване на смените, както и най-важните медикаменти за обслужване на населението са налице, категоричен е д-р Донов. Той дори се похвали, че на фона на кризата, която тресе болницата църква е дарила 5 нови инфузионни помпи за нуждите на Спешното.

 След изплатените 2 забавени месечни възнаграждения засега изглежда, че областната болница като цяло се е позавърнала към нормален работен режим. Преди седмица отново отвори и реанимацията, което позволи да работят адекватно АГО и Обща  Хирургия.  

"Интензивно работим с болниците във Враца и Ловеч. Идентифицирали сме проблемите, които са довели лечебните заведения до това тежко състояние. За съжаление те не са от вчера, а са трупани години наред. Започнали сме да ги елиминираме и преодоляваме, така че да не се повтарят в бъдеще", заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева по време на дискусия за здравеопазването, организирана от омбудсмана Мая Манолова.

Министерството на здравеопазването продължава разговорите с кредиторите за вдигане на наложените на двете болници запори. Това стана ясно още от думите на зам.-министъра. Тя подчерта, че всичко, което е в компетенциите на Министерството на здравеопазването по отношение на държавното и общинско здравеопазване, вече се прави.

Зам.-министър Начева увери, че МБАЛ „Христо Ботев“ и МБАЛ „Проф. Параскев Стоянов“ ще влязат в нормален механизъм на реализиране на дейността си, след като сключат договори с НЗОК, като параметрите, които са им гласувани от Надзорния съвет, са съобразени с дейността, която двете болници са реализирали до момента.
2018-05-25 14:42:56