Тържествено шествие по случай 24 май премина във Враца

Тържествено шествие по случай 24 май премина във Враца

Традиционно шествие по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май, премина в центъра на Враца. Начело бяха врачанският губернатор Малина Николова, градоначалникът Калин Каменов, председателят на Общинския съвет Румен Антов и зам. кметовете на община Враца Петя Долапчиева и Мария Попова. В празничната колона се включиха мажоретен състав, ученици, педагози и граждани. И тази година шествието, водено от ученици – отличници, носещи българското знаме. Трибагреникът премина по централния булевард „Никола Войводов“ и бе приветстван с аплодисменти от жителите на града.

Празничното честване на най-духовния български празник започна със стихотворение, рецитирано от Велиана Парахулева - ученичка от 3 клас на СУ „Христо Ботев”. Тържествен водосвет отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.

 „Днес е ден, в който трябва да се гордеем и да се замислим колко силни сме ние, българите. От нашите земи са корените на славянската писменост. Оттук е започнало началото днес, милиони хора да използват кирилицата. Затова, нека бъдем родолюбиви, да пазим българския език, за да пребъде. Да пазим българските традиции и обичаи, за да пребъдем. Бъдете силни, сърцати, добри и горди. Честит празник, скъпи съграждани!“ – каза в приветственото си слово кметът Калин Каменов, по повод 24 май - Денят на българската просвета и култура и славянската писменост.

На тържеството присъстваха още народни представители, областният управител Малина Николова, общински съветници и директори на културни институции.

Празникът завърши с изпълнение на танцьорите от Представителен танцов състав „Радост” при Община Враца, с хореографи Геновева Спасова и Христо Пеевски.

В програма участие взеха още: Даниел Цочев – актьор, Велиана Парахулева - ученичка от 3 клас на СУ „Христо Ботев”, Духов оркестър при Народно читалище „Развитие- 1869”, с диригент Бойчо Димов, Средношколски хор на СУ „Отец Паисий”, с диригент Момчил Томов, мажоретен състав и младежки духов оркестър към Център за подкрепа на личностно развитие „Център за работа с деца”, с диригент Калоян Трайков, Представителен танцов състав „ Радост” при Община Враца.

В знак на признателност и преклонение, пред паметника на двамата равноапостоли, бяха поднесени венци и цветя.

В рамките на празничния ден, от 18:30 ч., в залата на Драматично-куклен театър ще бъде представен музикалният спектакъл „На нея с обич”, посветен на творчеството на Емил Димитров.

 

 

 


1
2
3
4
5
6


2018-05-24 12:20:38