Вдигнаха мерника на училището в Паволче

Вдигнаха мерника на училището в Паволче

Втори опит да затвори опустялото школо ще направи кметският екип във Враца

 

Втори опит да затвори училището в планинското село Паволче ще направи кметският екип във Враца. Сефтето на предложението школото да хлопне кепенци бе точно преди 2 години, отново в навечерието на 24 май. Тогава идеята срещна бурен отпор в общинския съвет и след  двучасови дебати, в които се включи и кметът на селото, училището продължи да функционира. На 30 април зам.-кметът по образованието в общината Петя Долапчиева отново ще внесе същото предложение за гласуване от общинския съвет с мотивите, идентични на тези от 2016 г.

„За последните две години учениците са намалели от 93 на 42, като не се обучават деца от селата Паволче и Челопек. Всички ученици се превозват от ДДЛРГ „Асен Златаров” и от различни квартали на Враца“, констатира Долапчиева и уточнява, че ежедневно училищният автобус изминава повече от 140 км от общинския център до селото. Вследствие са натрупани задължения в размер на 21 111 лв.

„От представената информация е видно, че училището в Паволче не може  да съществува и да се издържа с четири маломерни паралелки с общо 42-ма ученици, а от следващата учебна година  - 2 паралелки с по 24 деца“, смята зам.-кметът по образованието и посочва, че от следващата година паралелката в четвърти клас ще е с брой ученици, по-малък от допустимия минимум за съществуването й. Невъзможно е и включването на училището в системата на защитените школа, тъй като не отговаря на изискванията, уточнява Долапчиева.

След закриване на ОУ „Христо Ботев“ болшинството от учениците ще бъдат пренасочени към ОУ „Васил Левски”, а малка част вероятно ще отидат в ОУ „Св.св. Кирил и Методий”. 

В момента в селското училище работят 9 човека. Педагозите са 6, работниците – трима. Съвместно със Синдикатите и Съюза на работодателите в системата на народната просвета за освободения персонал ще бъдат потърсени работни места от новата учебна година на местата на пенсионирани учители, както и в приемащите училища, обещава Долапчиева.

Тя е помислила и за бъдещето на сградата на ОУ „Христо Ботев”. Вероятно зданието ще се превърне в творчески център за обучение на педагози и ученици, а може и да домакинства регионални образователни форуми и семинари, тъй като такова средище липсва във Враца, казва зам.-кметът.

„Самото селище има бъдеще като туристическа дестинация и съществуването му не е функция на училището“, пише в заключение Долапчиева.

Категорично против предложението да се затвори училището остава кметът на Паволче Емил Василев.

„За 2 години нищо не се е променило. Явно училището много пречи някому и се прави всичко възможно да се закрие. Не са сериозни мотивите, с които се иска това и местните хора са категорично против“, коментира за „Враца днес“ Василев. Той вметна, че ОУ „Христо Ботев“ е било първото средищно училище за Врачанска област и до преди години приемало над 150 ученици. Причина за спада на бройката според него е уговаряне на родителите от околните села да пращат децата си във Враца, докато местното школо приема само деца от дома „Асен Златаров“, част от които са с девиантно поведение.

„Мислят, че тези ученици просто така ще ги преместят някъде. Истината е, че те се нуждаят от специално внимание, което получават от педагозите в Паволче. В големите врачански училища това е трудно постижимо“, смята кметът.

Той намира ирония във факта, че искат да затворят школото навръх 140-ата му годишнина и в навечерието на 24 май. Признава обаче, че губи надежда за просъществуването на просветния център в селото при драстичния спад в броя на учениците.

Ако предложението на кметския екип във Враца се приеме, ОУ „Христо Ботев“ ще остане в историята от следващата учебна година.
2018-04-27 09:35:01