Община се хвали с най-добрите млади заварчици

Община се хвали с най-добрите млади заварчици

Първо индивидуално и отборно място заеха десетокласниците от Професионална гимназия по механоелектротехника „Девети май“ в Червен бряг на националната надпревата ‚,Най-добър млад заварчик“, похвалиха се от местната управа. Емил Миладинов се класира на първо индивидуално място, а Николай Йотковски – на второ място.Участниците представили заварена художествена композиция на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС“.

Надпреварата се проведе по инициатива на Дирекция „Професионално образование и обучение“ на МОН и в сътрудничество с Български съюз по заваряване. Участие взеха 10 ученици от 8 професионални гимназии в България.
Една от целите на събитието е да се осигурят условия за създаване на творчески контакт между учители и ученици от сродни професионални гимназии и за развиване на сътрудничеството между професионалните гимназии и бизнеса.
Националният кръг на състезанието включва изпълнение на заварени съединения - ъглови (FW) и челни (BW) от листов материал по методите РЕДЗ, процес 111 и ЕЗЗГСТМЕ или МАГ, процес 135 в 1 (една) от 3 (три) възможни заваръчни позиции.
За подготовката на блестящо представилите се ученици от Червен бряг  помогнаха специалисти от „Палфингер Продукциостехник България“ ЕООД. Те са партньори на ПГМЕТ „Девети май“ и по проект 2016-1-BG01-KA202-023652 „Иновативни материали за професионално образование и обучение за професионалната област "Машиностроене, металообработване и металургия“.
„Сътрудничеството и успехите показват, че пътят към качествено професионално образование и мотивирани ученици минава през ефективно сътрудничество с бизнеса“, коментира инж.Емил Тодоров, директор на ПГМЕТ „Девети май“.
2018-04-17 14:31:14