Социалните в акция за девойката беглец от дома в Борован

Социалните в акция за девойката беглец от дома в Борован

Нов дом на тийнейджърката, която скочи от втория етаж на дома в Борован и изправи косите на институциите, търсят екипи на регионална дирекция „Социално подпомагане“ във Враца. Момичето вече е изписано от болницата в Плевен, където претърпя операция на лакътната става вследствие на инцидента, който по чудо се размина без по-сериозни травми.

Междувременно опит да получи медийно внимание направи бащата на 16-годишната бегълка. Красимир Костов заяви, че социалните искат да пратят детето му в приемно семейство, а той искал да си я вземе обратно.

Твърденията му категорично отрече директорът на „Социално подпомагане“ във Враца Мария Търнавска.

„Бащата не се е отзовал на място в лечебното заведение. Вариант за връщане на момичето в биологичното семейство няма. Условията в дома им са критични – нямат дори ток и вода. Да не говорим, че дъщеря му е живяла месеци с мъж на семейни начала, от който семейството е очаквало финансови дивиденти“, категорична бе Търнавска и допълни, че вариант приемно семейство да поеме грижите за момичето е почти невъзможен.

„Детето е голямо и с рисково поведение. Трудно ще се реши приемно семейство да поеме такава отговорност“, смята директорът на РД „Социално подпомагане“ и уточни, че експерти водят преговори и проучват възможности да настанят детето при роднини в белослатинско. Такъв е протоколът – първо се изчерпват всички варианти с близки и роднини, след това се мисли за настаняване при приемни родители или в институция. Най-важни са комфортът и спокойствието на детето, категорична е Търнавска.
2018-04-17 10:51:59