С поетичен спектакъл Яна Кременска представи нова книга

С поетичен спектакъл Яна Кременска представи нова книга

Мултимедиен поетичен спектакъл бе центърът на премиерата на новата книга на Яна Кременска. Осмата книга на талантливата врачанска поетеса се казва „Напук на сезона”. Стилният декор в черно и бяло, в тон с корицата и графиките на стихосбирката, както и романтичните бели свещи придадоха приятна атмосфера на събитието, което се състоя в голямата зала на Младежкия дом. Специално видеообръщение отправи редакторът на книгата, големият български поет Недялко Йорданов. В него той подчерта, че Яна Кременска е явление в българската поезия и той е особено горд, че тя е излязла от дългото си мълчание със новата си, изключително силна книга. „Яна е от поетите, които са различни вътре в себе си, които не разчитат на една мелодия и една тема. Тя притежава оригинална образност, но никаква маниерност. Приказна иносказателност и директна гражданственост. Любовна екзотика, наивност, но и изстрадана мъдрост. Много ми се иска Яна да продължи своето поетическо пробуждане”, сподели обичаният творец Недялко Йорданов, който помни Враца с качествения театър и поетичните рецитали.

След това почитателите на поезията се пренесоха в света на „Напук на сезона”. Четири композиции представиха четирите цикъла на книгата: „Провинцията не прощава”, „Не е дори заявка за народ”, „Всяка прилика е случайна” и „Изгубени в приказките”. Георги Врабчев, Даниел Асенов и самата поетеса четоха стихове на фона на мултимедийните импресии на Явор Петев и театралните етюди на младите таланти от ТГ „Темп”. С много аплодисменти публиката изпращаше всеки фрагмент.

Творци, журналисти, млади таланти, учители и приятели поднесоха цветя и поздрави  на Яна Кременска. С „Напук на сезона” Кременска вдигна високо поетическата летва и доказа заслуженото си място сред най-добрите поети от първата четвърт на 21 век.

Иво ЙОРДАНОВ

 

 
2018-04-12 09:54:26