Ентусиасти тръгват по стъпките на Ботев

Ентусиасти тръгват по стъпките на Ботев

Ясен е регламентът за провеждането на 72-рия национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица”. И тази година той ще се проведе в периода от 27 май до 2 юни в една походна колона по 120-километровия „Ботев път” от Козлодуйския бряг до връх Околчица във Врачанския балкан, съобщиха от Областна администрация във Враца. Той ще бъде под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и се посвещава на 142-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

В маршрута на най-мащабната европейска туристическа проява са включени обекти от „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ и „Опознай родния край“. Походът се ръководи от екип на СКО „Леденика“ – Враца. В проявата могат да участват всички групи ученици, туристически дружества от страната, клубове и секции по туризъм с неограничен брой туристи, както и индивидуални участници и самостоятелни групи. Срокът за подаване на заявка за участие е до 11.05.2018 г. Всички желаещи да участват в туристическата инициатива могат да подават своите предложения за културно-масови и спортни дейности, които да бъдат включени в програмата на похода. Предложенията се приемат до 25 април 2018 г. в електронен вид на електронната поща на Областна администрация – Враца.

За ученическите групи в похода от Областна администрация ще осигурят храна и питейна вода, а също автобусен и товарен транспорт в дните от 27 май до 2 юни на територията на община Враца. Туристическата проява е изцяло обезпечена с екипи на Центъра за спешна медицинска помощ, на Областна дирекция на МВР - Враца и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Походът се провежда със съдействието на Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма, регионалните управления на образованието в страната, Български туристически съюз, СКО „Леденика“ – Враца и общините в област Враца, през чиито територии преминава 120-километровият „Ботев път“. Дейностите по организиране и провеждане на Националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица“ се финансират от Министерски съвет на Република България.

           

 
2018-04-05 12:31:13