Екоминистерството удари рамо на Берковица

Екоминистерството удари рамо на Берковица

3,5 млн. лв. е финансовият ресурс по програмата за минералните води, а с 9 общини вече са сключени договори за 2,695 млн. лв. Това съобщи Илияна Тодорова, шеф на дирекция в Министерството на околната среда и водите, по време на кръгла маса на тема „Находища на минерална вода – управление, използване и потенциал“.

През 2016 г. МОСВ е стартирало пилотна програма за подпомагане на общините, които да изградят, стопанисват и поддържат инфраструктурата при ползване на минерални находища. До момента са одобрени 9 общини – Берковица, Разлог, Полски Тръмбеш, Велинград, Бургас, Сапарева баня, Септември, Панагюрище и Минерални бани.

“Целта на програмата е да допринесе за създаване на условията в общините за максимално ефективно оползотворяване на минералните води в интерес на гражданите и в интерес на екологичните и икономическите приоритети на общините. Конкретната цел е да бъде даден финансов стимул за инициативата на общините да оползотворят този ценен природен ресурс за генериране на приходи в общинските бюджети, които да бъдат по-нататък използвани за реализацията на приоритетите им“, категорични са от министерството.

Една трета, или около 30%, от минералната вода в България не се използва пълноценно. Освен това едва 6-7% от минералната вода, която е годна за пиене, се бутилират.
2018-03-27 09:27:58