Спадна нивото на река Дунав

Спадна нивото на река Дунав

Нивото на Дунав край Лом днес се понижава леко за пръв път след седмица на бързо покачване, съобщиха от общината в града. За последните 24 часа понижението е с 3 сантиметра, а измереното ниво е 785 сантиметра над морското равнище.

Със заповед на кмета Пенка Пенкова е въведена втора степен на готовност за действие по плана на община Лом "денонощно наблюдение". Постовете за наблюдение са разположени на пет места - в района на пристанище Лом и в селата на общината Осоя, Долни Цибър и Станево. Те следят за целостта на дигите и за изменението на нивото на реката.

От общината в Лом съобщиха, че трета степен за действие "изграждане на защитни съоръжения" ще бъде въведена ако Дунав достигне ниво от 870 сантиметра в града. Тогава в района на пристанището в града ще бъде изградена временна земно-насипна дига. Към момента няма никаква опасност от заливане на урбанизирани територии в Лом, уточниха от местната община.

Най-високото ниво в историята на измерванията в българския участък на реката е достигано при Лом през април 2006 година - 978 сантиметра. Тогава Дунав заля части от дунавския парк в Лом, но благодарение на изградените временни защитни диги не се стигна до наводнение. След това в района на парка бе издигната защитна стена и така критичният участък бе обезопасен.

 
2018-03-23 10:31:59