Осиновителите на деца до 5 години също с едногодишен отпуск

Осиновителите на деца до 5 години също с едногодишен отпуск

Осиновителите на деца до 5 години също ще имат право на платен отпуск от 365 дни. Това решиха депутатите при гласуването на второ четене на част от текстовете в Кодекса на труда. Промените бяха приети  единодушно с гласовете на 125 от народните представители и влизат в сила от първи юли 2018-та. По време на отпуската си осиновителите да получават обезщетение от 90% от осигурителния си доход за предходните 24 месеца, както е в момента и за биологичните родители до навършване на 1 година на хлапето. 

Така, ако осиновим дете на 3 години, то получаваме отпуск от 356 дни и 90 % от брутната си заплата. Ако обаче осиновим хлапе на 4 години и 6 месеца, то ще имаме право на отпуск само за останалите 6 месеца. БСП предложи да има облекчения и за хората, осиновило деца над 5 години, като за целта те да получават 90 дни целева отпуска, нужна за адаптацията на децата. Тази тяхна идея обаче бе отхвърлена от мнозинството.

Сред другите поправки е възможността след навършване на 6 месеца на бебето, майката да прехвърли остатъка от 410 дни отпуска на бащата или на бабата и дядото. Същото ще важи и когато детето е осиновено от съпрузи, но не по-късно от навършване на 5 –годишната му възраст. Когато майката е тежко болна или пък е починала, то отпускът по майчинство също може да бъде прехвърлен на бащата. Ако той също е починал, то това право се дава на родителите на майката или бащата.
2018-03-22 13:06:15