Къщи и дворове в Хайредин станаха басейни

Къщи и дворове в Хайредин станаха басейни

Кмет и граждани искат спиране на МВЕЦ „Елена“

 

В басейни се превърнаха къщи, дворове и мазета в Хайредин. Причината е  покачване на нивото на река Огоста вследствие на строежа и експлоатацията на МВЕЦ „Елена“, смятат местните. Според тях неприятният сценарий се повтаря системно и всеки път населението търси съдействие от институциите, но засега ефективни мерки не се взимат. В селото целогодишно се наблюдава високо ниво на реката и подпочвени води. Преди построяването на МВЕЦ „Елена“ Огоста била с нормално ниво, а само в последните дни то се покачило с над 2 метра, констатират жителите.
„Какво може да се направи, за да не живеят хората в постоянен и реален страх от срутване на домовете им и унищожаване на всичко, което са градили цял живот?“, питат хайрединци в социалните мрежи и припомнят, че след десетки сигнали до службите реални действия няма.  
Това потвърди и общинският кмет Тодор Алексиев. Той писал много пъти до „Басейнова дирекция“ и министерството на околната среда и водите.

„Това продължава повече от 10 години. Под вода са приземни етажи и мазета както на десетки къщи, така и на средното ни училище и дори на общинската администрация“, информира Алексиев и допълни, че вече се подготвя писмо до екоминистъра с искане за прекратяване на разрешителното за дейността на МВЕЦ „Елена“.  Според него, ако то отново се поднови, проблемите за хората ще продължат.

Потърсихме за коментар контролния орган на водните централи в района – „Басейнова дирекция“ – Плевен, откъдето обещаха да предоставят информация за направени проверки на МВЕЦ "Елена" в годините.

Междувременно в Хайредин проектанти и изпълнители стиковат дейности по проекта за ремонт на опасните язовири „Рогозен-1“ и „Бързина“. Аварийното укрепване на водоемите вече е приключило, а при подходящи атмосферни условия стартира и същинският им ремонт. Приоритетно ще се укрепят преливника на „Рогозен-1“ и предпазната стена на „Бързина“, уточни кметът на общината Тодор Алексиев.

 
2018-03-20 10:04:44