Президентът обеща помощ на Хайредин

Президентът обеща помощ на Хайредин

Държавният глава, централната власт и местните служби и институции овладяват кризата с язовирите       

 

Г-н Алексиев, каква е актуалната ситуация с язовирите "Рогозен-1" и '"Бързина"? Остава ли в сила обявеното бедствено положение?  

Борим се с времето и структурата на водните съоръжения. Цяла нощ моят екип, кметовете на селата, представители на областната администрация във Враца, полицията, пожарната, "Гражданска защита" и "Басейнова дирекция" не сме спали. На място и при двата язовира работи специализирана техника, която се стреми да намали водния обем и да предотврати евентуално разрастване на стихията.  

Съществува ли потенциална опасност за населението?  

Съществува, да. Правим всичко възможно, но трябва и Бог да е с нас. Днес температурите паднаха и снеготопенето намаля, но преди малко заваля дъжд. Надявам се да съумеем да се справим. Макар в момента да няма непосредствена опасност за живота на хората, евакуирахме предварително 8 души от село Бързина, които живеят непосредствено до язовира. Други 11 в село Ботево предупредихме да имат готовност. Останалите жители са далеч от водоизточниците и са на безопасно място.  

Как протича акцията по обезопасяване на преливащите язовири?  

Два камиона засипват с кална маса преливника на "Рогозен-1", който се стремим да опазим, а има реална възможност да се скъса и да стане страшно. Две големи хидропомпи облекчават компрометираното съоръжение. Двата водоема са каскадни, тоест "Рогозен-1" се влива в "Бързина". Затова трябва да се борим и молим да не прелее първият, защото това ще предизвика бедствие.   

Доволен ли сте от реакция на компетентните институции? Навременни ли бяха мерките?  

Да, категорично, Всички не сме мигнали, Всичко започна снощи около 23 ч. Само за няколко часа нивото на "Рогозен-1" се повиши с около 7 метра и започна да прелива. Малко след това на място пристигнаха екипи на всички компетентни служби. Особени благодарности искам да изкажа на екипа на областния управител на Враца Малина Николова, който ни подкрепя и сме в непрекъсната връзка. Също на главен комисар Николай Николов, на министерствата на околната среда и водите и здравеопазването, откъдето зааявиха пълна готовност да ни помогнат. Приятно съм изненадан и впечатлен от личното обаждане на президента Румен Радев, който също ме увери, че е насреща. Вярвам, че с единството на държавната машина ще се преборим за сигурността на населението в Хайредин. Дано и времето е с нас!  

Как ще продължи денят Ви?   

На крак, в непрекъсната координация със службите и в напрежение. Няма как да е иначе, най-важни са живота и сигурността на хората.
2018-03-08 14:56:11