Езиковата гимназия е на ръба на оцеляването

Езиковата гимназия е на ръба на оцеляването

Г-жо Михайлова, Вие реагирахте най-остро на новината за съкращение на още една профилирана паралелка при приема на ученици след 7-и клас. Защо това е голям проблем за Езиковата гимназия?

Защото през последните години прогресивно намалява броят на учениците до степен, в която сме изправени до стената. Финансовото ни оцеляване е трудно, а с новите съкращения става още по-лошо. Тази година ще изпратим 6 паралелки абитуриенти, а на есен ще приемем едва 3 с нови ученици. Само за три години броят на децата падна от 690 на 450. Миналата година обявихме прием след 7- клас в пет направления. Успяхме да напълним без проблем четири от тях, а петата паралелка отпадна. За тази година смятахме да оставим прием в 4 профила и смятаме, че интерес към тях има. Орязването, което ще наложи тазгодишният план-прием, ще доведе до съкращения на персонал и отпадане на един чуждоезиков профил от гимназията. Освен това ще постави под въпрос оцеляването ни, защото разходите за нашата сграда са много сериозни и едва се справяхме досега.

За режийни разходи ли говорим?

Да, конструкцията на сградата е такава, че е почти неотопляема. Правим всичко възможно, но при сериозен спад в температурите трудно постигаме дори 14 градуса в класните стаи. През един от зимните месеци платихме сметка за парно в размер на 14 000 лв. Като прибавим тока и водата, ситуацията става плачевна. Вероятно някакво подобрение ще дойде след ремонта, за който кметът Каменов договори средства. Идеята е да иззидат стени и да се намалят огромните прозорци към вътрешния двор. Ще се обследва и топлинната инсталация за дефекти. За съжаление, само това може да се направи, защото експерти бяха категорични, че сградата не подлежи на саниране.

Тоест, Вашите притеснения от готвените промени са предимно финансови?

Това е голям проблем, да. Но не е само това. Аз съм реалист, била съм общински служител и съм добре запозната с демографските проблеми на общината. Знам за намаляващия брой деца, до болка са ми познати негативните тенденции. Разбирам и необходимостта от обучение на професионални кадри, които да захранят част от бизнеса. Наистина беше крайно време да се вземат мерки за големия брой профилирани паралелки в училищата, защото след време няма да има кой да ги попълва. Смятам обаче, че при орязването трябваше да се вземе предвид спецификата на всяко учебно заведение, а не просто тук и там да се ореже приемът.

Какви специфики визирате?

Законът вече забранява приемът на ученици след 5-и клас в профилираните езиковите гимназии. Това означава, че ние можем да попълваме паралелки само след 7-и клас, което автоматично ни поставя в неизгодна позиция. Когато едно училище има прием след първи и пети клас, той се определя от директора. Тоест, там може да се компенсира дисбаланса от намаления прием в прогимназиален етап. Аз обаче нямам този инструмент. Затова ситуацията става двойно по-тежка. Като към това прибавим и най-трудната за издръжка сграда във Враца, нещата стават плачевни.

Смятате ли, че с орязването на четвъртата паралелка за прием градът ще загуби добре подготвени кадри?

Смятам, да. Живеем във време, в което езиците отварят всички врати във всяка сфера на живота. Английският вече се учи по всякакви начини. Той е просто задължителен. Акцентът трябва да е върху активното изучаване на втори западен език, защото това е конкурентно предимство при търсене на работа после. Особено е важно, че живеем в град, чието бъдеще е свързано с туризма. Това бе и причината да образуваме професионално направление „Аниматор в туризма“, което се радва на голям успех. Искам да кажа, че езиковото многообразие е важно и това се вижда в гимназиите в цялата страна. Ловешката езикова например има прием в 7 паралелки, плевенската също в толкова, в Монтана мисля, че бяха 5. Тоест, интерес към езиковите профили има и ще е жалко, ако продължим да се лишаваме от такава важна за децата подготовка.
2018-01-12 11:50:15