Над 50 деца искат на космически лагер в Турция

Над 50 деца искат на космически лагер в Турция

Над 50 ученици - ентусиасти на възраст между 9 и 15 години от всички училища в Козлодуй проявиха желание да участват в международния космически лагер в Измир, Турция, за който „Враца днес“ вече съобщи. Те присъстваха на информационна среща с представители на Център за творческо обучение. Те ги запознаха с програмата Space Camp Turkey 2018. Стана ясно, че инициативата дава възможност на деца и ученици с интереси в науката да работят със съвременни технологии в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията, да кандидатстват за участие в програмата. Базата на Центъра за обучение е в турския град Измир и е създадена по модел на NASA.

Срещата протече с изключителен интерес от страна на учениците, които задаваха въпроси за възможностите за кандидатстване и участие. Бе уточнено, че ще бъдат отпуснати 2 пълни стипендии за участие, едната осигурена от Община Козлодуй, а втората - от центъра за творческо обучение в града. Учениците бяха впечатлени от представеното на срещата кратко видео, което даде ясна представа за динамичното ежедневието на обучаващите се в международния учебно-тренировъчен  космически лагер, включващо реална подготовка за мисия в Космоса. Предизвикателствата през шестте вълнуващи дни са разнообразни - участниците ще обличат скафандри, ще тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, ще изпробват движенията в безтегловна среда, ще се упражняват в предната палуба на совалка и т.н. Лагерът ще се проведе през месеците юли - август.

След преминаване на програмите, участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Повече информация за Международния космически лагер може да се открие на интернет страницата spacecamp.cct.bg.
2018-01-11 15:31:24