IT академия обучава дигитални лидери във Враца

IT академия обучава дигитални лидери във Враца

„Телерик Академия“ разширява мащаба на обученията за ученици с теми извън програмирането в партньорство с Фондация „Америка за България“

„Стартираме изцяло нови програми по дигитални науки (Digital Science) и разработка на игри (Game Development) за деца и младежи в София, Габрово, Враца и Разград. Програмата „Дигитални науки“ е ново обучение, което помага на учениците да развият ключови дигитални умения и да се запознаят с професиите на бъдещето извън програмирането“, казаха от  IT академията и уточниха, че както и досега обученията ще останат безплатни за децата и младежите, осигурявайки равен достъп до съвременно технологично обучение. 

„В рамките на младежките инициативи на Телерик Академия ученици от 4-ти до 12-и клас от цялата страна ще имат възможност да развиват логическото си мислене и умения за програмиране, като се обучават от най-добрите практици в сектора. С подкрепа на Фондация „Америка за България“ участието на всички ученици остава безплатно, тъй като споделяме ценностите на Телерик Академия и стремежа ѝ България да се развива като високотехнологична държава. Благодарение на съвместната ни работа през следващите три години близо 6 000 ученици от 13 града в цялата страна ще преминат през програмите,“ каза Надя Захариева, Програмен директор „Развитие на частния сектор“ във Фондация „Америка за България“.

Приемът за програмите, които ще се провеждат в периода февруари-юни 2018 г., вече е отворен. Обученията са разделени в две групи 4-7 клас и 8-12 клас, в които съдържанието и подходът на преподаване са съобразени с възрастта и опита на участниците. Заради високия интерес от кандидатите в София ще се изисква преминаване на входен изпит. Участниците получават сертификат за завършено обучение в края на програмата.

„Скоро над 90% от професиите ще изискват дигитални познания. Дори и да не се занимават с програмиране, учениците трябва да могат да управляват дигиталните технологии, за да бъдат успешни специалисти, предприемачи и лидери, конкурентни на пазара на труда. Затова продължаваме да надграждаме вече утвърдените ни инициативи и да ги разширяваме с изцяло нови програми, които да въоръжат следващите поколения с нужните знания и умения“, коментира Петър Шарков, ръководител на младежките инициативи на Телерик Академия.

Обученията по дигитални науки ще се организират едновременно в София, Габрово, Враца и Разград и не изискват предварителни знания в областта или изявен интерес към програмирането. Участниците ще се подготвят за професиите на бъдещето, научавайки какво стои зад най-новите технологии като изкуствен интелект, роботи, 3D принтери и други, и как да се предпазват от опасностите в интернет. Учениците в 4-7 клас е необходимо да кандидатстват на сайта на детската академия, а тези в 8-12 клас - на сайта на училищната „Телерик Академия“.
2018-01-11 10:23:04