Редуцират няколко учебни паралелки от догодина

 Редуцират няколко учебни паралелки от догодина

Паралелки ще бъдат редуцирани от новата учебна година. Така приемът след 7 клас за учебната 2018/2019 ще е в 26 паралелки. Това ще доведе до съкращаването на 3 хуманитарни паралелки. 16 от тях ще бъдат професионалните и 10 профилираните. Това предложение отправи днес по време на работна среща с директорите на учебните заведения в община Враца, кметът Калин Каменов и представители на бизнеса врачанският губернатор Малина Николова. В проявата участие взеха и началникът на Регионалното управление по образованието в града Галина Евденова, председателят на Общинския съвет Румен Антов и директорът на Бюрото по труда Маргарита Ангелова. Мотивът за отправеното предложение за съкращаване на паралелки е, че средно годишно Враца се топи с по 400 деца. Това означава, че всяка година областния център намалява с една детска градина.

„Ако се работи с максималния обем ще се осуети приема в Професионалните гимназии. Ако всички ние се обединим ще удовлетворим желанията на бизнеса и на обществото – града ни да се развива”, заяви Малина Николова.

Дискусията обаче предизвика остри реакции от страна на голяма част от присъстващите директори на учебни заведения в града. Според шефът на Езиковата гимназия Валентина Михайлова намаляването с 3 паралелки ще обрече елитното школо на закриване.

„Редуцирането на паралелки означава, че нашето училище ще падне с 350 ученика и няма да можем да издържим. Преразгледайте това предложение, тъй като то е убийствено. На изхода имаме 6 паралелки, а на входа 3. Ние сме единственото учебно заведение в община Враца с прием след 7 клас. Месечно само за парно плащаме по 14 хил. лв. С редуцирането ние няма да издържим”, заяви директорът на Езиковата гимназия във Враца Валентина Михайлова.

Тя бе подкрепена и от останалите директори на учебни заведения в областния център. Школските шефове са непреклонни и според тях всяко училище държи да запази своите паралелки толкова, колкото са били и към момента.

„Три часа вече дискутираме, обсъждане и планираме паралелките за следващата учебна година така, че да може постепенно и плавно да създаваме паралелки, които са в помощ не само на бизнеса, а на Враца, защото град без бизнес се превръща в замиращ“-заяви кметът Калин Каменов и обобщи, че когато имаш професия тя ти дава гаранция за работа и сигурно бъдеще.

От своя страна заместник-кметът Петя Долапчиева уточни, че ако не се направят компромиси, ощетяваме собствения си град, защото има ли бизнес, ще има и хора във Враца.

По време на дискусията стана ясно, че трябва да се увеличи броят на професионалните паралелки, поради факта, че бизнесът има нужда от определени професии.

„Ако искаме Враца да се развива като икономически център трябва да можем да осигурим кадри за бизнеса“, допълни кметът Калин Каменов.

На първата среща, по повод държавния план-прием за 2018/2019 г. бе уточнено, че общият брой на ученици за следващата учебна година след 7 клас е 579. Предложено е да се намали общият брой на паралелките от 29 на 26, като от тях 16 да са професионални.
2018-01-09 16:04:17