Врачанско училище е посланик на Европейския парламент

Врачанско училище е посланик на Европейския парламент

Всеки един от вас може да бъде посланик на училището и  на страната ни в Европейския съюз с поведение, със знание и с качества. Пожелавам ви да бъдете сериозни, да си вярвате, за да успеете.“. Това каза кметът Калин Каменов на организираното от Профилирана природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ събитие, във връзка с проекта по който работят „Училище посланик на Европейския парламент“. Дискусията е и част от дейностите, които организират възпитаниците на ППМГ, свързани с програма на Европейския съюз, до която елитното учебно заведение в града е допуснато да участва и да получи статут на училище посланик. Общият брой на одобрените до участие в Програмата са още 30 училища от цялата страна.

Първият гост - лектор на дискусията беше инженер Александър Христов, който е член на българския екип в ЦЕРН. Той е и възпитаник на елитната врачанска гимназия. На срещата инж. Христов представи българските научни постижения и влиянието им в Европейския съюз.

Събитието е началото на поредица от инициативи, в които младшите и старшите посланици на Европейския парламент от ППМГ, ще популяризират постиженията на европейската наука и възможностите за развитие на младите хора със знания и амбиция да реализират себе си, не само тук, в България, но и в Европа. Тяхната  работа ще бъде насочена още към приоритетите на българското председателство на съвета на Европейския съюз в областта на научните изследвания и иновации.

Форумът се проведе под патронажа на областния управител Малина Николова. На него присъстваха още директорът на ППМГ Татяна Василева, началникът на Регионално управление на образованието Галина Евденова, преподаватели и ученици.

 
2018-01-09 09:27:45