Пътят Видин-Ботевград остава приоритет на правителството

Пътят Видин-Ботевград остава приоритет на правителството

Изграждането на скоростно трасе от Видин през Мездра до Ботевград остава приоритет за кабинета. Това става ясно от интервю с министъра на регионалното развитие Николай Нанков пред национален всекидневник. В него той заявява, че бъдещето на Северна България е свързано с доизграждането на “Хемус” и преустройството на транспортния коридор от Видин до София, който поема трафика от Дунав мост 2.

Затова ремонт на магистралата до Варна са заложени допълнително 85 млн. лв. в бюджета за 2018 г.

„Това е проект, който ще повтори ефекта от магистралите “Тракия” и “Марица” в Южна България. Всеки, който пътува между София и Бургас, вижда как за кратко време се обособиха логистични центрове, индустриални зони, това се отразява върху доходите на хората“, коментира министър Нанков.

Общата дължина на “Хемус” е около 420 км. Към момента са готови 165 км. Очакваме догодина в строителство да са още 75 км - от Ябланица до Боаза, от Боаза до пътя Ловеч - Плевен и участъка Белокопитово - Буховци.

„Паралелно с това работим по скоростния път Видин - Ботевград, който поема автомобилния поток от Дунав мост-2, и по магистралата Русе - Велико Търново. С изграждането на тези пътни артерии след няколко години Северна България ще се развива така бързо, както Южна България“, убеден е строителния министър в кабинета „Борисов 2“.

 

снимка: "24 часа"
2018-01-03 15:25:29