Собственикът на „Химко” регистрира нова компания

Собственикът на „Химко” регистрира нова компания

Нова компания с подобен предмет на дейност като този на фалиралия производител на торове "Химко" и на купувача на активите "Метахим импекс" е регистрирана от съсобственика на врачанския завод Георги Пиримов. В средата на ноември в Търговския регистър е вписана "Химко индъстрийс", в която кредитният милионер е краен едноличен собственик чрез две свои дружества. Партньори в ръководството пък са му бивш депутат от НДСВ и бивш заместник-финансов министър от ДПС в кабинета "Станишев".

"Химко индъстрийс" е вписана на софийски адрес, на който са регистрирани още осем компании за недвижими имоти с един и същ офшорен собственик. Фирмата е регистрирана с капитал 50 хил. лв., като е внесена една четвърт от сумата, а за останалата част акционерите имат една година. Преки собственици са "Метахим инвест" и "Фертекс България" с по 50%, като и двете всъщност са компании на Пиримов. Последният е известен като човека, основал фалиралата по-късно Частна земеделска и инвестиционна банка с необезпечен кредит от ДСК за 56.5 млн. лв.

Веднага след регистрацията на "Химко индъстрийс" като дружество в Търговския регистър е вписано искане на Пиримов за напускане като изпълнителен директор и член на съвета на директорите на "Метахим импекс". На негово място влиза Иван Жиров.

"Химко индъстрийс" ще се занимава с производство и търговия с минерални торове и други химически продукти, производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, търговия с машини и съоръжения и др.

Любопитни са партньорите на Пиримов в ръководството на "Химко индъстрийс". Освен него в съвета на директорите влиза Димитър Ламбовски - бивш депутат от НДСВ, който през 90-те е в управлението на свързваната със СИК Първа източна международна банка. В момента има собственост в няколко компании ("Интер агро", "Е.М.И трейд", "Ийстброкерс България" и т.н.) и участва в управлението на десетина дружества, включително търговеца на ток "Вивид пауър". Другият член на борда - Атанас Кънчев, също не е безизвестна фигура. Той е бивш заместник финансов министър в кабинета "Станишев" от квотата на ДПС и бивш директор на Държавен фонд "Земеделие". Понастоящем е в ръководството на "Булстрад".
2018-01-03 14:32:31