Уникални ретро коледни картички показаха във Враца

Уникални ретро коледни картички показаха във Враца

Изложба на коледни и новогодишни пощенски картички под надслов „Коледни послания” направиха за трета поредна година във врачанската регионална библиотека. Тази година краеведът Калина Тодорва показа 133 уникални послания, събирани в различни периоди на ХХ век.

В раздела "Картички на 100 години" посетителите видяха оригинали, произведени за българския пазар в Западна Европа, предимно от Австрия и Германия.Изделията се  отличават със стил и деликатност. Символите не са крещящи, но са запомнящи  се – те внасят в началото на ХХ в. европейската мода и традиция, с целия набор от коледни атрибути – елха, ангелчета и детелинки, коледни прасенца и шейни с деца, но, разбира се, над всичко това вълшебната звезда.

Библейската картина на Рождеството, фотография на т.н. католически „Битлиемчета”, характерни и за банатските българи от Врачанско –  пресъздадена чрез миниатюрните фигурки на Дева Мария, Йосиф и Младенеца под звездата, заобиколени от овчар със стадо е сред тазгодишното дарение, което получихме от Антикварна къща „Ценкулов” – 20 пощенски картички от началото на ХХ в. Лайтмотивът е т. н. „Семейна идилия” – варианти на празнична семейна романтика около елхата. Някои от тях са ретро снимки, допълнително оцветявани и украсявани, други са рисунки, трети пък са с оставено място за снимка или надпис, които се вписват в картината. Интерес представляват получените като дарение от Радосвета Крумова-Костуркова също през тази година миниатюрни пощенски картички из архива на семейство Костуркови във Враца. Характерни са за т. н. „сиромашко” време след Втората световна война и се разпространяват до национализацията – 1947 г. Една от тях е изпратена, заедно с визитката на студента „по зъболекарство” в София Димитър Тороманов да госпожица Генка Мичева, по-късно госпожа Костуркова от гара Роман с клеймо от 1947 г.

Пожеланията върху картичиките от първата половина на ХХ в. са кратки, но трогателни, далеч от празнословието, характерно за съвременника. Коледните послания са старателно изписани с мастило благопожелания за щастие, разбирателство и любов, заключили коледния дух, бит и традиции на нашите предци. Получателите им са откривани в големите и по-малки градчета или села от региона. Оригиналите се съхраняват в отдел „Краезнание”, а техни дигитални копия могат да бъдат открити в Дигитална библиотека на РБ „Христо Ботев”.

Друго дарение  – на учителката Бойка Лозанска, е в основата на представената тук колекция от 60-те и 70-те години на ХХ в. Показаните изделия са рисувани и допълнително украсени с т. н. „златен прах” – брокат, заменен по-късно с натрошени фино счупени коледни играчки на „Фотоиздат”. Появяват се рисуваните картички на „Български художник” и снимките – черно-бели и цветни – на коледни макети и кукли, но хит са натюрмортите в битов стил. Цената им варира от 4 до 12 стотинки.

Голяма част от представените картички, които носят новогодишните послания на 80-те години, са руски – поздравленията са „С Новам Годам”, а вместо Дядо Коледа от пъстрите рисунки се смеят Снегурачка и Дед Мароз, любимите анимационни герои на чавдарчетата и пионерчетата – Чибурашка, Крокодилът Гена, вълкът и зайчето от  „Ну, погоди”. Те се мъдрят на качествена гланцова хартия с висококачествен цветен печат, за разлика от българските от този период. Децата си пишат с руски непознати другарчета, които им ги изпращат по пощата и ги събират с десетки и стотици – детски колекции в кутии от шоколадови бонбони или бисквити. Качествените картички родно производство от този период са с репродукции на картини от големите майстори на четката.

От същия период има и колекция „Коледни и новогодишни картички от цял свят” – едно красиво и наистина уникално дарение от д-р Вълчев, където акцент са майсторски изписаните луксозни картички върху ръчно изработена хартия от изтока, с различната и интересна за нас символика и отношение към ценностите на празника – ирисът и пеперудата, цъфналата вишна, жеравът, златните рибки и вулканът Фуджи.
2017-12-06 15:29:07