Реките и язовирите под наблюдение заради силния дъжд

Реките и язовирите под наблюдение заради силния дъжд

Под 24-часово наблюдение са всички речни корита на територията на област Враца. Специална група ще бъде нащрек за евентуално покачване на нивата им. Действията са предприети след получена заповед от Басейнова дирекция в Областната администрация в града под Околчица. За постоянното наблюдение на речните корита са предупредени и всички кметове във Врачанско, които трябва да следят нивата на реките. Това съобщи за „Враца днес” зам. губернаторът Мирослав Комитски. Към момента леко покачване на нивата имат реките Искър и Дунав.

„Няма опасност от преливане на речни корита и заливане на територии. Не се очакват и промени в нивата, въпреки дъждът”, категоричен е зам. областният управител на Враца.

24-часово наблюдение в момента се осъществява и на всички язовири на територията на област Враца. Превантивната мярка е взета във връзка с обилните дъждове. Оперативният щаб на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор вече е сформирал звена за 24-часовото наблюдение на водоемите. Агенцията вече е информирала и кметовете по места да вземат превантивни мерки и поддържа постоянен контакт с тези населени места, в които се очаква дъждът да е най-обилен.

Към 8 часа тази сутрин няма данни за проблеми с нивата на язовирите и за възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях. В 5 области – Враца, Видин, Монтана, Ловеч и планинската част на област Пловдив е издаден код от първа степен – жълт и  е за валежи между 20 и 30 л/кв.м.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор напомня на собствениците на язовири в страната да следят с повишено внимание състоянието на управляваните от тях водоеми и при необходимост своевременно да сигнализират агенцията.
2017-12-01 13:57:53