Надзирателите от врачанския затвор са в символичен протест

Надзирателите от врачанския затвор са в символичен протест

Символичен протест стегнаха надзирателите от врачанския затвор. От вчера на реверите си 90-членния охранителен персонал на зандана е сложил трикольорни ленти. Те са в знак на недоволство относно ниските им възнаграждения и недостигът на персонал. Протестните действия обаче по никакъв начин не пречат на работата в Затвора. Основните искания на служителите са за по-високи възнаграждения и увеличаване на щатните бройки в системата. Това обяви за „Враца днес” синдикалният лидер Иван Тошев. Към момента не достигат между 500  и 700 души в системата. Основен проблем е, че се работи на санитарния минимум и се трупат отпуски. От Синдиката на затворите допълват, че сред надзирателите има такива, които са част от корупционни практики, но те са единици.

От Синдиката на служителите в затворите в страната считат, че е "време да започнат да задават неудобни въпроси и като начало очакват конкретен отговор от институциите в България на въпроса защо при очевидното наличие на бюджет за сключване на договора за застраховка, не е сключен договор за задължителната по закон Групова рискова застраховка "Живот" за личния състав на ГД "Изпълнение на наказанията", за изтичащата 2017 година, при временна загуба на работоспособност, причинена от трудова злополука или от злополука, настъпила по повод на изпълнение на служебни задължения или злоумишлени действия на трети лица, настъпила по повод на изпълнение на служебни задължения". Според тях, работодателят не предоставя адекватна и пълноценна защита на интересите на служителите при съществуващия висок риск от посегателство над персонала в местата за лишаване от свобода, и при постоянния контакт с инфекциозно болни, което демонстрира нежелание служителите да получат подкрепа за ефективно изпълнение на служебните задължения.

Протестната кампания ще продължи с провеждане на синдикални събрания на открито пред затворите и съдебните сгради в страната.
2017-11-14 16:00:21