В Роман празнуват и готвят големи проекти

В Роман празнуват и готвят големи проекти

 

Г-н Ролански, по какви проекти работи Община Роман в момента?

Действаме по мярката „Обучение и заетост за млади хора“. Тя се финансира по ОП “Развитие на човешките ресурси“. Обхванали сме 34 младежи до 29 години. Паралелно модернизирахме и обзаведохме домашния патронаж в общината. Има ново кухненско оборудване,  подобрен е достъпът до социални услуги на 100 възрастни, самотно живеещи и хора с увреждания. Постигнато е качествено, бързо и навременно доставяне на приготвената храна.

В процес на изпълнение е проектът за топъл обяд. Той обхваща 50 потребители на услугата и се реализира в Роман и селата Камено поле, Кунино, Долна Бешовица, Радовене и Хубавене. Работим и по програмата за лични асистенти и домашни помощници, които се грижат над 80 лица с увреждания и хора над 65 години с ограничения или с невъзможност за самостоятелно обслужване . Проектът ще продължи до 31 януари 2018 г.

Друг много важен проект, по който работим, е „Изготвяне на Общ устройствен план на община Роман“  по сключено  споразумение за финансово подпомагане с Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

В края на миналата година кандидатствахме с 3 предложения по програмата за развитие на селските райони. Искаме да рехабилитираме и реконструираме бул.“Христо Ботев“ с тротоари, съоръженията и принадлежности. Стойността на този проект е 1 млн.  840  хил. лв. без ДДС. Второто ни предложение касае „Рехабилитация на пътя Роман-Струпец до границата с Община Мездра, както и ремонт и изграждане на подземна инфраструктура на отсечката Роман –Златна Панега-Стояновци до границата между общините Роман и Луковит.  Това предложение е с прогнозна стойност 3 млн. 821 хил. лв. без ДДС и предстои да се подпише договор, защото е одобрено. Последният ни проект е за ремонт на СУ "Васил Левски". За него сме заложили финансиране от  745 957 лв. без ДДС.

Има още изготвени и чакащи оценка и финансиране до края на  годината проекти. Сред тях е „Прилагане на операции в рамките на Стратегии за водено от общностите местно развитие“ отново по програмата за селските райони. Очакваме и решение за предложение по програмата „Интеррег“ за геопарковете по Долен Дунав. Проектът е класиран на първи етап и чакаме финалното решение. Чакаме също финансиране от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за аварийно-възстановителни работи по път VRC 1143 – Струпец, в района на свлачището.

Какви са приоритетите ви за следващата година?

Готвим проекти по програмата „Красива България“ по мярка М01 „Подобряване на обществената среда в населените места”. Ще кандидатстваме също с нов проект по програмата за селските райони.  

Как ще отбележите празника на града?

Започваме днес с представяне на стихосбирка в читалище „Христо Ботев“ от 17 ч. Официалното  откриване на панаира е утре от 18.30 ч. За празничното настроение на жителите и гостите на Роман ще се погрижат представителния танцов ансамбъл на Мездра и популярната фолк певица Рени. Празникът ще продължи и утре, когато от 10,30 ч.  ДКТ „ Ив. Радоев“ от Плевен ще зарадва най- малките с представлението „Владетелят на микробите“.

За любителите на футбола  от 14,30 ч. , на възстановения градски стадион, ще се играе срещата от 10-я кръг на първенството от врачанска „А“ областна група между отборите на  ФК „Искър 1923“ – Роман и ФК „Ботев“ – Криводол. В двора на началното училище  са разположени люлки и атракциони, които ще допринесат за празничното настроение на жителите и гостите на града.

Какво ще пожелаете на жителите на Роман?

Подобни празници обединяват всички граждани и гости чрез почитта и уважението, чрез веселието и доброто настроение. Тези дни са добър повод за равносметка и оценка на извършеното и оптимистичен поглед към бъдещето.

В Роман от край време са живели достойни хора, истински българи, устоявали на трудностите. Този факт ми дава увереност, че ще направим нашия общ дом още по-привлекателен и желан. Усилия са необходими от всеки и аз вярвам, че Роман ще пребъде, благодарение на ума, труда и желанието на всеки от нас. Затова нека си подадем ръка за по-доброто бъдеще на града.

Нека през предстоящите панаирни дни всеки открие за себе си своята частица удоволствие и добро настроение! На всички жители и гости на Роман, от все сърце пожелавам здраве, лично щастие, увереност, благополучие  и много сили!

 

 

 

 

 
2017-10-26 11:57:05