Хайредин празнува и чака инвеститори

Хайредин празнува и чака инвеститори

Пищна празнична програма готви за населението общинската управа в Хайредин за идния събор на селото. По традиция на градския площад гласове ще извият мъже и жени от самодейните състави на читалищата в региона, а вечерта ще завърши с грандиозно шоу на Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл. Всеобщото веселие на мегдана започва на 28 октомври /събота/ в 18 ч. и ще продължи до късно вечерта. На следващия ден местните запалянковци ще се насладят на регионално дерби между футболните отбори на Хайредин и Рогозен.

Тази година населението посреща празника с очакване за големи промени. Сериозен инвеститорски интерес е заявен от три фирми, които искат да развиват бизнес в селото. Една от тях вече е закупила терен, върху който ще се обособят халета с производствени линии. Очаква се само в този обект да се ангажират между 50 и 60 човека от общината.

„Намеренията и на другите фирми също са сериозни. Вече обсъждаме параметрите на сделките, те осигуряват финансирането и се надявам да се реализират успешно плановете. Ако стане, това ще означава още поне 40 работни места за нашите хора, а ние точно затова се борим“, коментира пред „Враца днес“ кметът на общината Тодор Алексиев. Той призна, че безработицата продължава да е най-големият бич за региона. Лъч светлина екипът му вижда в новите социални програми, с които се ангажират трайно безработни. Цели 136 човека са назначени за 4 месеца като общи работници и за поддръжка на пътищата в периода от септември до декември. Заетостта им се финансира по новата национална програма „Работа“.

„Много сме благодарни за тази инициатива, защото успяхме да да попълним липсата на персонал на тези длъжности. От работата има видими резултати и силно се надяваме догодина отново да има финансиране“, сподели секретарят на общината Светлана Ценова. Междувременно, уточни тя, се чака новият цикъл от програмата за назначаване на младежи до 29-годишна възраст. Досега по нея в Общината са работили над 30 човека, няколко от които с висше образование.

В социалната политика Община Хайредин продължава да проявява гъвкавост, отчитайки индивидуалните потребности на хората. Макар и бедна, местната администрация съумява да храни с топъл обяд над 200 потребители и на собствени разноски да разкарва блюдата до домовете на социално слабите и болни жители в селата. Отлично се работи и по програмата „Независим живот“. По нея 87 потребители получават помощ от 18 домашни помощници и лични асистенти.

„Гордеем се със социалната си дейност. За съжаление общината ни е бедна, регистрира едно от най-високите равнища на безработица в региона и младите хора бягат. За да оцелеем, трябва взаимно да си помагаме, особено на старите и болните“, отбеляза кметът Алексиев.

Той се похвали, че напук на икономическата стагнация местният спорт продължава да се развива. Вече повече от година тимът на „Огоста“ тренира на обновен стадион с хубави съблекални и фитнес салон. Петте общински футболни отбора получават помощ от общината и от местни бизнесмени и съумяват да участват в различни турнири, в които се представят достойно. Отлично функционират и детските школи към отборите.

В Хайредин изобилстват и културните инициативи. Пресен пример е есенният фолклорен фестивал „Хайредин с вяра, надежда и любов“. Той се проведе за 5-а поредна година на селския площад и събра самодейци от над 20 училища в областите Враца и Монтана. Междувременно състави от читалището в Хайредин участваха в 10-ия международен фестивал „От Дунава до Балкана“ в град Борово. На форума те завоюваха второ място и покана за участие в предаването „От българско по-българско“. Отново с второ място, но от фестивал в Хисаря, пък наскоро се прибрали и самодейците от читалище „Светлина“ в Манастирище.

„Стремим се да привличаме млади хора в художествената самодейност. Така традициите ни ще видят приемственост и ще се показват още дълго пред света“, отбеляза кметът на Хайредин. Именно в ангажимента към младото поколение Тодор Алексиев вижда своята основна задача като кмет. Затова насърчава младите семейства да търсят реализация в региона, а не да бързат към Терминал 2.

„Надеждите за нови инвестиции могат да покажат пътя към оцеляването на красивия ни край“, надява се Алексиев.
2017-10-23 11:07:05