Стотици ловци на събор край Мездра

Стотици ловци на събор край Мездра

Традиционният ловен събор на ЛРД Мездра-Роман тази година премина под знака на 80-годишнината от основаването й, тъй като началото й е поставено през 1937 г.

                Приветствие към ловците отправи председателят д-р Григор Томов, който бе преизбран за нов 4-годишен мандат през месец май. „Провеждането на събора точно днес не е случайно. Този ден е светла дата в нашата история, въпреки че напоследък е леко неглижирана – първото антифашистко въстание в света. Ние няма да забравим това – заяви д-р Томов – В навечерието на годишнината променихме името на сдружението – то вече се казва ЛРД“ Мездра-Роман“. Уважихме желанието на колегите от Роман, които наброяват около 400 човека. Днес организацията ни обединява 1100 ловци в 28 дружини. Водим активен и задружен живот. Можем да се похвалим, че през изминалия ловен сезон сме отстреляли 241 диви свине, 31 сърни, зайци, хиляди пъдпъдъци, яребици, гургулици, бекаси, 285 чакала, 122 лисици, 20 скитащи кучета. Не бива да забравяме обаче, че освен любимо хоби и спорт, ловът е грижа и отговорност. Работим върху узаконяването, ремонтирането и облагородяването на имотите на дружинките, направихме подобрения в района на нашето стрелбище“.

Въпреки че най-запалените стрелци не успяха да докажат точните си мерници, поради липса на разрешение от служба КОС, настроението в местността "Емирски мост" бе повече от празнично. Дори намръщеното небе и заплашително надвисналите облаци в околностите на железничарския град не попречиха на наздравиците и шеговитите закачки между ловците. Отец Георги Няголов, член на ловната дружинка в Лик, освети четирите казана с овнешка курбан-чорба, приготвена от главния готвач Невенка Панталеева от Типченица и помощничките й Красимира Йотова, Катя Методиева и Маргарита Стоичкова, а времето остана благосклонно към веселието на тълпата. За празничното настроение допринесе и младежка танцова група при НЧ „Просвета 1925“ в Мездра, с художествен ръководител Мирослав Аспарухов и литаковската духова музика.

 
2017-09-24 15:12:59