Чакат над 300 самодейци на фестивал в Лехчево

Чакат над 300 самодейци на фестивал в Лехчево

За четвърта поредна година Лехчево ще бъде домакин на фолклорния фестивал „Голяма Богородица“. Той започва утре в навечерието на традиционния събор на селото, съобщи секретарят на читалище „Развитие 1911“ Галя Василева.

„Ще спазим тази хубава традиция, защото интересът към фестивала се увеличава. Тази година в него ще вземат участие над 300 самодейци от 20 населени места от областите Монтана и Враца. Заради топлото време предвиждаме той да се проведе в салона на читалището. Фестивалът е под патронажа на кмета на община Бойчиновци Светлин Сретениев и се организира от общината, кметство Лехчево и нашето читалище. Празникът ще бъде открит на площада под звуците на местната духова музика, а кулминацията му ще бъде концертът на квартет „Полутон“. След него всички участници ще се хванат на голямо българско хоро. За всички участници сме предвидили грамота и икона на света Богородица“, разказва Галя Василева. 

На фестивала ще се представи и местният танцов състав. Той е създаден преди три години и в него 12 самодейци играят 20 различни хора, типични за Лехчево. Той участва в много фолклорни събития, включително и на фестивал в Крайова, Румъния.

„Пожелавам успех на всички участници на фестивала и каня всички жители и гости на Лехчево да се порадват на изпълненията им“, сподели Галя Василева.
2017-08-25 10:36:55