Ново предприятие поема функциите на БКС

Ново предприятие поема функциите на БКС

Ново общинско предприятие ще функционира във Враца. То ще поеме функциите на обявеното в ликвидация търговско дружество БКС. Решението стана факт по време на извънредна сесия на Общинския съвет в града. Предложението на градоначалника Калин Каменов за създаването на новото предприятие бе прието с пълно мнозинство от съветниците. 32-ма от присъстващите в пленарната зала дадоха положителния си вот за внесеното предложение. Нито един от съветниците не се обяви „против” и „въздържал се”.

До момента в обявеното в ликвидация комунално дружество са работили 184 човека.  148 човека от тях ще бъдат преназначени в новосъздаденото общинско предприятие БКС.  Останалите 34 ще останат в досегашното търговско дружество. Служителите ще продължат да получават ваучери за храна още една година, след което се очаква предвидената сума да бъде прехвърлена към заплатите им. Това обяви врачанският градоначалник Калин Каменов.

По време на извънредното заседание зам. председателят на Общинския съвет във Враца Владимир Христов предложи името на новото предприятие да бъде БКС, а не както бе предвидено „Чистота”. Препоръката бе приета от кмета Калин Каменов.

Новото предприятие ще бъде под прякото ръководство на врачанския градоначалник, който реално ще носи отговорността за снегопочистването, озеленяването, сметоизвозването и ред други дейности, които извършва БКС.

Междувременно в обявеното в ликвидация комунално дружество тече пълна проверка от страна на разследващите органи. Това обяви зам. окръжния прокурор на Враца Камелия Трифонова. Държавното обвинение се сезира след внесения при тях одитен доклад от кметската администрация. Проверката, която е възложена на органите на МВР трябва да даде отговор на въпроса има или няма данни за извършено престъпление. Срокът, в който трябва да приключи стартиралата проверка е 17 август. Напълно възможно е обаче тя приключи и преди официално обявената дата, уточни прокурор Трифонова.

Припомняме, че одитния доклад бе повод за отстраняването на управителя на дружеството Момчил Младенов и предприемането на стъпки за ликвидирането на дружеството и структурирането на ново общинско предприятие.

 
2017-06-09 13:28:05