Враца почете своите просветители на 24 май

Враца почете своите просветители на 24 май

Своите просветители в сферата на културата и образованието почетоха днес врачани. Десетки призова присъдиха общинската администрация и евродепутатът Владимир Уручев на заслужили ученици, преподаватели и школски колективи. Стотици деца, учители, родители , граждани и гости препълниха пространството около Община Враца  за празника  по случай Деня на славянската писменост и култура. Тържеството откри кметът на града Калин Каменов. Той поднесе пламенно слово за защитата на националната писменост.

„Деца, не изкривявайте нашата азбука. Пазете езикът ни чист, защото той е неизмеримо богатство. Той ни издига в очите на международната общност. Солунските братя Кирил и Методий са ни подарили азбуката, за да четем, пишем и разказваме историята на славния си народ. Защото всеки може да види настоящето и да предвиди бъдещето, но никой не може да надзърне в миналото. Там могат да ни върнат само книгите. Те пазят историята и полагат завети за бъдещето. Нека ги пазим и тачим. Честит празник“, пожела градоначалникът, а слово му получи бурни овации от аудиторията. Приветствие по случай празника поднесе и културният експерти в местната администрация Радосвета Крумова.

След тях тържествен водосвет отслужи  Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий. Деца от началните училища в града пъ се наредиха пред паметника светите братя Кирил и Методий и пуснаха в небето точно 30 балона, като към всеки бе прикрепена буква от нашата азбука.

„Нека лети и се лее красивото ни родно слово“, пожелаха малчуганите.

Тържествената програма продължи с награждаване на заслужили дейци в сферата на образованието и културата. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха танцовия състав при  Центъра за работа с деца, Духовия оркестър и хор „Орфей“ при читалище „Развитие“.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ      
2017-05-24 17:53:24