Съветници порязоха читалище „Развитие”

Съветници порязоха читалище „Развитие”

Средствата за реализацията на одобрените проекти на читалище „Развитие” във Враца ще бъдат намалени от Фонд „Култура”. Това стана ясно по време на редовното заседание на Общинския съвет в града. По предложение на съветника Красимир Ангелов, който е и вносител на докладната за финансиране на проекти, от листата отпадна предложението на врачанското читалище за отпускане на 750 лв. за реализацията на проекта „Да съхраним богатството и автентичността на българската народна носия”. Така от внесените две предложения на читалище „Развитие” остава само едно. Финансов ресурс ще бъде отпуснат за участие в Х международен фестивал „Orpheus in Itali” – Орфей в Италия”, който ще се проведе във Венеция. Необходимата сума е 2 900 лева. Така общо одобрените проекти за финансиране остават 10 на брой. Сумата за тях е в размер на близо 15 хил. лв.

Управителният съвет на фонд „Култура” е разгледал 16 заявления за финансово подпомагане на книгоиздаване и творчески дейности на институции и творци в областта на културата. От тях първоначалния подбор са преминали 11 проекта обща стойност 14 615 лева. Важна инициатива за Враца е издаването на сборник „Христо Ботев и неговата чета”. Идеята е на Регионалния исторически музей в града, а за осъществяването й са необходими 1 800 лева.

Книга иска да издава и едно от врачанските школа – СУ „Козма Тричков“. Идеята на ръководството е да издаде христоматия на училището. Средствата, за които кандидатстват, са в размер на 1000 лева.

2315 лева са нужни на инициативен комитет „Памет за Враца”, за да реализира своята идея. Хората предлагат да бъде издигнат мемориал в памет на загиналите врачани във Втората световна война и бомбардировките над Враца.

От финансова помощ се нуждае и Дамският хор на Враца. Талантите ни искат да се включат в международния фестивал на православната музика „Св.Богородица – Достойно есть” в Поморие. Това обаче няма как да стане без подкрепа от страна на общинския съвет. Те трябва да отпуснат 1250 лева, за да може Дамският хор да покрие разходите си.

Представителният танцов състав „Хемус”- Враца също го е закъсал. Девойките в него се нуждаят от 14 фолклорни ризи. Те са на обща цена от 1200 лева.

Танцова формация „Магнифика“ пък иска 1000 лева, за да може да изнесе танцов спектакъл „Приказна магия”.

За средства ще се борят и две читалища в селата от общината. „Огнище 1930” – Челопек кандидатства за 1000 лева за лятна академия „Ваканция на село и Карнавал „Магаренце”. Читалището в Косталево - „Отец Паисий 1926”, иска 400 лева, за да може да осъществи инициатива под надслов „Приказки под шипковия храст”.

Последният проект, който се пребори за финансиране от врачанските общински съветници, е на местния Клуб на франкофонията. Тяхната инициатива е озаглавена „Френският език – мост между френската и българската култура” и е на стойност 1000 лева.

 

 

 

 
2017-05-23 15:49:14