Футболист от Лудогорец спечели турнир по конен спорт

Футболист от Лудогорец спечели турнир по конен спорт

11-годишна англичанка очарова публиката

 


За шеста поредна година община Хайредин и ККС „Лечови“ организираха грандиозен празник на конния спорт. На красивия хиподрум пред Великден край река Огоста се събраха хиляди любители на най-българския спорт. Наградният фонд от 10 000 лева и пълната гама дисциплини- прескок, бягане и теглене за тежковози събра десетки елитни състезатели и коне от цялата страна.

Първото изпитание по прескачане на препятствия бе „Бърз паркур за деца и неучаствали коне”. На него бяха наредени 6 препятствия до 90 см. В него взеха участие четири тандема с ездачи - деца и пети тандем с кон, който не е участвал в „Конкур и пик“. Конете на част от децата преминаха трасето, възседнати от по-опитни ездачи, което ги подготви за по-добро представяне в самото състезание. Първо място зае 11-годишната англичанка Лоуган Сондърс с кон „Каси“ от ККС „Панорама”, с. Буковец. Тя живее в България и учи в спортното училище във Велико Търново със специалност „Конен спорт“. След нея се наредиха Мариела Орушка с кобила Спейси, представяща домакините и Тодор Рачев - внук с кон Грегори  от ККС „Рачев”, с. Галиче.

В четвъртия детски тандем - на Кристън Иванова и кон Ларсън от ККС „Монтана” - гр.  Монтана проведоха сериозна битка по време на изпитанието. В продължение на 86 секунди малката жокейка Кристън даваше всичко от себе си, за да убеди коня да преодолее по-голямата част от препятствията и в крайна сметка двамата пресякоха финала, без да съборят препятствие, но с поредица отбивания пред препятствията, което не им даде възможност да влязат в класирането. Въпреки всичко, съдийската комисия, реши да поощри упоритостта на Кристън и й връчи статуетка, достойна за победител.

14-годишният жребец от породата Арабска Шагия - Мерзух, язден от талантливия си ездач Любомир Комитски от с. Сираково, показа обнадеждаващи скокови умения и така даде своята заявка да добави към състезанията по издръжливост в биографията си и участия в прескачането на препятствия. Тандемът получи розетка за чист паркур. Младите надежди на конния спорт бяха аплодирани силно от публиката, а наградите им- парични премии, розетки и статуетки връчи секретарят на община Хайредин Светлана Ценова.

Второто изпитание- Бърз паркур за коне на 4 г., с височина на препятствията до 100 см бе с 12 препятствия. Своите сили премериха 7 тандема, но два не участваха в класирането. Тук победител стана Валентин Рангелов с кобила Персия Валмонт от ККС „Монтана”, следван от Олег Горанов с кон Лейди от Бутан и Марио Руменов от Хайредин с кобила Либерия. Наградите им бяха връчени от главния виновник за организирането на турнира Емил Алексиев от ККС „Лечови“.

10 тандема, от които 2 с по 2 коня, участваха в Бързия паркур с височина на препятствията до 110 см. Тук победител стана Димитър Николов с кон Ъпстар от ККС „Панорама”, с.Буковец, следван от съотборника си Николай Венциславов с кобила Голда и Денислав Александров с кон Каре от ККС „Плевен”, гр. Плевен и тримата без наказателни точки.

 В топ-изпитанието баражен паркур с височина 120 см до финала достигнаха само 4 от 12-те участници. Те трябваше да преодолеят 5 препятствия с височина 130 см. Победител стана Денислав Александров с кон Каре от ККС „Плевен”, а второто и третото място взе Илиян Илиев с двата си коня- Данобилс и Непал от ККС „Кайлъка“- Плевен. Те получиха наградите си от секретаря на общината Светлана Ценова. В гладките надпрепусквания за чистокръвни коне на 1000 м победи кон Авантаж, следван от Агресия и Маврика.

„Радвам се, че за шеста година се получава такова оспорвано състезание. Заедно с кмета на общината Тодор Алексиев поставихме началото на една хубава традиция, която се надявам да продължи и след нас. Не бива да забравяме, че конете са в кръвта на българите, а конската опашка е била първото ни знаме. Ние като бивши спортисти искаме младите хора да се запалят по футбола, по конния спорт и да развиват себе си. Това ни дава удовлетворение и сили да продължаваме да инвестираме в посока спорт в община Хайредин. В нашия клуб „Лечови“ имаме 5 коне, от които три са отлични състезатели, а два са по-млади. Две момчета и едно момиче се занимават активно. Има интерес към конния спорт, но понякога на младите им липсва упоритост и се отказват. Затова на такива състезания е мястото да се запали страстта у младите към спорта“, сподели Емил Алексиев от ККС“Лечови“, които са основният организатор на турнира.

 

Иво ЙОРДАНОВ


1
2
3
4


2017-04-21 12:07:47