Карбовски във Враца: Пътят Мездра-Ботевград е откраднат

Карбовски във Враца: Пътят Мездра-Ботевград е откраднат

Журналистът Мартин Карбовски и историкът Костадин Костадинов се срещнаха с врачани в Младежкия дом. Известни с ярките си граждански позиции, те предизвикаха голям интерес и напълниха Синята зала на културната институция.

„Искаме да поговорим с вас за един проблем, който сме обобщили с думата Ребългаризация. На нас ни се струва, че тече ужасен процес на загуба на идентичност. Другият проблем е, че политиката и икономиката се срастват все повече и сякаш един център разпределя всичко и всичко се краде. Дори магистралите, с които се хвалим, са само около 300 км за 10 години, а за пет в Хърватия са построени 2000 км! Можем спокойно да кажем, че пътят Мездра-Ботевград е откраднат, щом всички хора го искат, а политиците не го правят. Гражданското общество в България трябва да се събуди и да започне да изисква от политиците си. Веднага след като ги изберем, трябва да им казваме какво са обещали и какво искаме от тях. Същото е и с медиите- навсякъде премахват публицистиката и ни заменят с готварски предавания. Защото към всяка медия бе прикрепен олигарх, но и олигарсите намаляха и има опасност да остане един. А нали се борихме срещу тоталитаризма и за демокрацията. И всичко започва от там, че българите имаме робски манталитет- трябва ни началник, но Брюксел не е Москва. Брюксел смята, че нашите политици го слушат и им позволява да крадат. Но българите искаме на краденето да се сложи край! Вижте как се избягва поставянето на сериозните проблеми. Обсъдихме ли въпроса с бежанците, или въпроса със задължителното гласуване или с мажоритарната система? Имаме чувството, че политиците се правят, че не забелязват какво мислят българите по този въпрос.

Историкът и лидер на партия „Възраждане“, която се отказа от партийната си субсидия,  Костадин Костадинов припомни, че героите от Априлското въстание не са вярвали, че ще победят турската армия, но със саможертвата си ще донесат свободата. Трябва да осъзнаем, че България е нашата държава и да си повярваме, че е наша. Най-големият ни проблем е демографският и той може да бъде решен, но политиците отказват да приложат мерки за него. Само за 30 години например Гърция е увеличила населението си с 3 милиона и вече е по-голяма от България с подходящи мерки, подчерта Костадинов. Също трябва ясно да се каже, че сме еднонационална държава и всички говорим един от най-древните езици-българският!, заяви Костадинов. Според него у нас могат да се променят много неща, стига българите да ги поискат. Затова трябва да се събуди гражданското общество и чрез натиск върху политическия елит нещата да тръгнат в посока ребългаризация. „Борисов и Нинова ги е страх от протести и съм сигурен, че ще се съобразят с тях“, подкрепи го Карбовски.
2017-04-21 10:26:54