Започна кампанията „Медена закуска”

Започна кампанията „Медена закуска”

Евродепутатът Мария Габриел стартира кампанията „Медена закуска“ във Врачанска област с открити уроци в училища във Враца и Мездра. Проявата е организирана от зам.-председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, която е и председател на Работната група по пчеларство в Европарламент.

Третокласниците от НУ „Иван Вазов“ във Враца бяха първите ученици за Врачанска област, пред които евродепутатът представи интересна презентация за значението на пчелите за оцеляването на хората, ползите от консумацията на мед и пчелни продукти, богатото видово разнообразие на български мед. Мария Габриел сподели с децата любопитни факти за живота в едно пчелно семейство и по достъпен начин представи ключовите ползи от пчелите - 84% от растенията (плодове, зеленчуци и зърнени култури) и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването чрез пчели. Председателката на Сдружението на жените-пчелари Петя Иванова, местните пчелари Ангел Василев, Валери Савовски, Ивайло Петров, Милен Иванов и Иван Братинов  показаха на малките ученици богата палитра от мед и натурални пчелни продукти, както и пчеларски инвентар, необходим на всеки пчелар. Особено впечатляващи за тях бяха пчелната пита и макет на пчелен кошер, които децата разгледаха с жив интерес. Пчеларите разказаха още за тънкостите при отглеждането на пчелите и производството на мед. Наученото в открития урок децата демонстрираха в тематична кръстословица с въпроси изцяло от пчеларството. Истинско въодушевление настъпи, когато евродепутатът предостави възможност на децата да облекат истински защитни пчеларски облекла, за да се почувстват като истински пчелари.

Любопитство, въпроси, факти, знания и забавление белязаха и втората „Медена закуска“, която се проведе с ученици от трети и четвърти клас на ОУ „Св. Кирил и Методий“ в Мездра.  Мария Габриел привлече вниманието на децата към казаното от Айнщайн, че ако изчезнат крилатите насекоми, до четири години ще изчезне и животът на земята. Грижейки се за опазването на пчелите, хората всъщност се грижим за любимите ни храни и собственото си оцеляване. И пред децата от Мездра пчеларите показаха истинска пчелна пита, разказвайки как пчелите изработват с математическа точност отделните килийки. Те споделиха колко важни за здравословното хранене са и пчелните продукти като пчелно млечице, прополис, восък и други, които учениците имаха възможност да видят на живо. Децата отговориха с лекота и на кръстословицата, получавайки книжка за всеки верен отговор, а меденият урок завърши с обличането на пчеларските облекла.

„Обикновено в детството ни се формират здравословните хранителни навици, поради което се надявам с тази кампания да провокираме у децата отношение към опазването на пчелите и колко са важни за здравето медът и пчелните продукти. Повишаването на информираността сред най-малките е от ключово значение“, коментира организаторът на кампанията Мария Габриел.

 

 

 

 
2017-04-18 15:55:26