Ученици отбелязаха деня на франкофонията

Ученици отбелязаха деня на франкофонията

Какъв е броя на говорещите френски език по света, какви са символите на Франция и Париж, какво свързва Тартюф, Малкия принц, Червената шапчица, Котаракът в чизми, парфюмите, модата, сирената и вината и още много факти и отговори на въпроси получиха учениците от СУ „Васил Кънчов“ на проведеното тържество, във връзка с отбелязването на Международния ден на Франкофоните – 20 март. Инициативата е част от разнообразните прояви, с които училището традиционно се включва в Седмицата на франкофонията.

В представената презентация, учениците от групите, изучаващи френски език в училището, както и присъстващите петокласници, научиха не само за символите на Франция, но и много интересни факти, с които в края на инициативата успяха да спечелят разнообразните награди от томболата.

Празникът, посветен на френския език и култура, продължи с рецитиране  в оригинал на стихове на Виктор Юго, както драматизации на откъси от популярни произведения на френски автори. Пред публиката оживяха героите на Молиер – Тартюф, на Шарл Перо – Червената шапчица, вълкът и Котаракът в чизми, както и на Екзюпери – Малкият принц и Розата.

Бурно аплодирана бе и песента, изпълнена от десетокласнички, посветена на най-известния булевард в света – Шанз Елизе, както и есето на шестокласничката, посветено на Малкият принц

 

На финала на празника, поздравления към присъстващите дадоха и двама от присъстващите франкофони – директорът на училището – Димитър Марков и Валерия Славкова – член на Управителния съвет на врачанския Клуб на франкофонията. И както още при откриването бе подчертано, че се отбелязва не просто Денят на Франция, а празник на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно многообразие, така и финалните думи бяха насочени към развитието на умението в подрастващите да изучават не само езика, а и културата, историята и съвременното развитие на Франция.
2017-03-23 10:24:53