Рокади в болница скараха община и министерство

 Рокади в болница скараха община и министерство

Ожесточен сблъсък е на път да изригне между община Враца и здравното министерство. Недоволството на кметското ръководство и местния парламент е провокирано от предстоящата рокада в Съвета на директорите на МБАЛ „Христо Ботев”. Очаква се още в края на тази седмица от борда на лечебното заведение да изхвръкне досегашния член д-р Валери Симеонов, а неговото място да бъде заето от хирургът Иван Чолашки. Предстоящата рокада е по предложение на здравния министър Илко Семерджиев. За смяната в борда на директорите здравното заведение е уведомено с писмо, подписано от здравния министър.

Предстоящите промени обаче успяха да разбунят страстите сред кметското ръководство и представители на местния парламент. Недоумението от събитията в най-голямото здравно заведение на територията на област Враца провокира и списването на обръщение, адресирано до министъра на здравеопазването. Документът е дело на групата общински съветници от парламентарната група на ГЕРБ. Чрез него, съветниците искат ясен отговор на въпросите – кое налага смяната на Съвета на директорите, кой точно член от борда на лечебното заведение ще бъде сменен и защо смяната се случва сега по време на краткия мандат на служебното правителство.

„Защо Министерство на здравеопазването не обръща внимание на изключително влошеното финансово състояние на дружеството? Защо в предходното Общо събрание гласува „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ” по проекта за решение за търсене на „спасителния” кредит, а сега решава кадрови въпроси, въпреки краткия си мандат?”, се пита в обръщението на съветниците до министъра на здравеопазването.

Очаква се днес на извънредното заседание на местния парламент във Враца съветниците да определят начина на гласуване на градоначалника Калин Каменов, който е упълномощен за представител в общото събрание на акционерите в МБАЛ „Христо Ботев”. Положителният си вот кметът ще даде за разработената от Съвета на директорите програма, която съдържа конкретни мерки за подобряването на финансовото състояние на лечебното заведение.

На предстоящото общо събрание на врачанската болница обаче градоначалникът Калин Каменов ще се обяви против предстоящата смяна в Съвета на директорите и приемането на 3-годишния мандат на управление. Кметът ще удари бойкот и на приемането на възнагражденията на Съвета на директорите на здравното заведение.

 

 
2017-03-20 15:45:46