Бонония естейт - традиция с поглед към бъдещето

Бонония естейт - традиция с поглед към бъдещето

Младата и бързоразвиваща се компания BONONIA ESTATE носи името на древна римска крепост, намираща се по поречието на река Дунав, Бонония (днешен Видин).

През 1895 г. унгарецът Виктор Олингер създава една от най-старите пивоварни в страната, в село Кошава, община Видин. Благодарение на подкрепата на държавата към винопроизводството, пивоварната е преустроена във винарска изба, която функционира до средата на миналия век. През 2010 г.  семейство Йотови, запленени от красотата на региона, решават да изградят нови лозови масиви и да възобновят старата винарна.

През 2013 г. са засадени първите 400 декара, като към днешна дата лозовите масиви са над 1100 дка. Сортовият състав е разнообразен, с преобладаващи бели сортове - Шардоне, Совиньон Блан, Траминер, Вионие, Ризлинг, Мускат Отонел, Верментино и Пино Гри. Червените сортове са Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пино Ноар, Сира и традиционната за региона българска гъмза.

През 2016 г. Bononia Estate представя първите си вина- ISTAR, Ooh La la, Gomotartzi и Bononia Estate Reserve. 2017 г. ще бъде завършен и строежът на избата в село Кошава, с хотелска част. При достигане на пълната родовитост на лозовите масиви ще се произвеждат над 600 хиляди бутилки вино.

Let your spirit fly - е мотото на избата и това не е случайно. BONONIA ESTATE е създадена от семейство, обичащо страната си и решено да развива бизнес в нея.  Хора, влюбени в авиацията и вярващи, че трябва да оставиш своя дух да полети, за да сбъднеш мечтите си. 
2017-02-15 09:50:04